UAB - Universitat Autònoma de Barcelona

07/11/2018 | Press release | Distributed by Public on 07/11/2018 03:46

11/07/18 Institucional - La UAB inaugura el nou Centre d'Estudis i Recerca per a una Societat Inclusiva (CERSIN)

11/07/2018

La inauguració del Centre d'Estudis i Recerca per a una Societat Inclusiva (CERSIN) va tenir el 10 de juliol, a la Facultat de Dret. Aquest nou centre de la Universitat neix per esdevenir un referent en l'estudi dels processos d'inclusió social, laboral, cultural i educativa de les persones, generant sinergies entre el teixit social i la recerca competitiva.

L'acte d'inauguració va comptar amb la participació de la vicerectora d'Alumnat i d'Ocupabilitat, Sara Moreno, del vicerector de Recerca i de Transferència, Armand Sánchez, i del director del CERSIN, Josep Maria Sanahuja, professor del Departament de Pedagogia Aplicada. Durant el mateix, es van dut a terme diverses dinàmiques participatives amb representants de les institucions col·laboradores.

Sanahuja va agrair la implicació de les institucions i organismes que han col·laborat en l'impuls del nou centre, tot mostrant el seu 'compromís per avançar cap a una societat més inclusiva'. El director del nou centre va destacar que el CERSIN neix amb la voluntat d'endegar projectes interdisciplinaris i assumint 'el repte de crear coneixement i posar-lo al servei de la societat, així com crear sinergies entre la universitat i el seu entorn'. I, pel que fa a l'actitivat del centre, va afirmar que la voluntat del CERSIN és practicar 'una recerca participativa'.

Per la seva banda, Sánchez va subratllar la importància que té per a la UAB la creació d'un CER quant a la captació de recursos i a 'l'alineament de l'activitat investigadora amb les prioritats de recerca' de la Unió Europea. En aquest sentit, el vicerector va explicar que, de cara al proper programa marc, l'àmbit de les societats segures i inclusives és un dels cinc desafiaments globals que ha establert la Comissió Europea. Sánchez va expressar també la satisfacció de l'Equip de Govern de la UAB davant la creació d'un centre que 'posa en comú docents i investigadors de diferents disciplines' entorn a una temàtica d'aquesta rellevància.

I Moreno va afirmar que 'hi havia una demanda latent a la UAB per constituir un centre d'aquestes característiques' tant pel fet que l'Autònoma disposa de personal docent i investigador expert en la matèria i d'importants línies de treball en aquest àmbit, com perquè el CERSIN respon als 'valors de la UAB' pel que fa al 'model d'universitat inclusiva' i al 'compromís amb la igualtat d'oportunitats i el principi de no discriminació'. La vicerectora es va mostrar satisfeta també per tancar amb la constitució d'aquest centre un curs en què la UAB ha treballat en el seu segon pla d'acció sobre discapacitat i inclusió.

Millorar la qualitat de vida

El CERSIN vol esdevenir un referent per a l'estudi dels processos d'inclusió per tal de millorar la qualitat de vida de totes les persones al llarg de l'aprenentatge de la seva vida. Així, donarà resposta a les necessitats socials, laborals, culturals i educatives mitjançat la generació de sinergies entre el teixit social i la recerca competitiva.

El nou centre treballarà amb una mirada interdisciplinària i de recerca participativa, ancorada en el teixit social. Se centrarà en els processos d'exclusió-inclusió, per tal d'avançar en el compliment dels principis d'igualtat, de no discriminació, d'equitat i de justícia social; en el desenvolupament al màxim de les potencialitats en cada persona des de la participació i la interacció social i en la visualització de les persones amb risc d'exclusió social.

Per dur a terme els seus objectius, el CERSIN realitzarà accions de recerca competitiva, projectes d'innovació, transferència i formació i assessorament, tant a nivell local com autonòmic, estatal i internacional. Entre els seus col·laboradors hi hauran diversos municipis, el Departament d'Ensenyament de la Generalitat, el Consorci de Serveis Socials de Barcelona, el CORE de Salut Mental-UAB, el Museu Nacional d'Art de Catalunya o les associacions Lectura Fàcil, Dincat, Aspasim i Ammfeina.