Jutlander Bank A/S

06/30/2021 | Press release | Distributed by Public on 06/30/2021 02:46

Nu må erhvervsdrivende højst modtage 19.999 kr. i kontanter

30-06-2021 10:45:00

Få styr på reglerne her.

Folketingets formål i sin tid med at indføre kontantloftet - og nu at sænke det - er at modvirke hvidvask. Og det kan blive meget dyrt at overtræde forbuddet. Bøden er typisk på 25 procent af det beløb, den erhvervsdrivende har modtaget - dog mindst 10.000 kroner.

Desuden kan virksomhedens øverst ansvarlige også blive personligt straffet, hvis virksomheden ikke overholder reglerne. Typisk vil det være en bøde på 10 procent af den bøde, som virksomheden skal betale.

De seneste år har der været eksempler på bøder til både autoforhandlere og guldsmede, som har overtrådt kontantforbuddet.

Du kan ikke dele kundens kontante betaling op i flere rater

Kreative sjæle har udtænkt en plan: Hvis vi nu deler en regning til en kunde på fx 60.000 kroner op i fire rater og beder kunden komme med 15.000 kroner i kontanter hver den første i fire måneder, så er alt vel i orden?

Men nej. Den fidus har lovgiverne taget højde for.

Hvis der er tale om én handel, bliver den ikke lovlig af, at den kontante betaling deles op i flere rater, der hver især holder sig under loftet.

I loven hedder det, at kontante betalinger ikke må være 'indbyrdes forbundne'.

Det betyder på den anden side også, at hvis en erhvervsdrivende sælger flere varer til sin kunde på én gang, så gælder ordren som én handel; og så må kundens samlede betaling med kontanter maksimalt være på 19.999 kroner.

Hvem gælder kontantloftet for?

Næsten alle erhvervsdrivende er omfattet af forbuddet. Kun virksomheder som advokater, revisorer og ejendomsmæglere - og pengeinstitutter - er ikke omfattet af kontantforbuddet. Det skyldes, at disse brancher er omfattet af mere vidtrækkende bestemmelser i hvidvaskloven; nemlig en forpligtelse til at kræve og opbevare legitimation på kunderne og underrette myndighederne ved mistanke om forsøg på hvidvask.

Og derfor stiller vi spørgsmål

Det er netop derfor, vi i Jutlander Bank stiller spørgsmål til en kunde, som gerne vil indbetale større beløb i kontanter.

Det gælder også, hvis kunden indbetaler mange små kontante beløb, der enkeltvis ligger under grænsen for kontantloftet.

Som pengeinstitut er vi forpligtede til at leve op til vores ansvar i forhold til hvidvaskloven. Derfor er vi nødt til at have dokumentation, når vi tager imod større kontantbeløb.