Ministry of Economic Development and Technology of the Republic of Slovenia

06/16/2017 | Press release | Distributed by Public on 06/16/2017 05:26

Obisk ministra Počivalška v Kazahstanu

16. 6. 2017

Obisk ministra Počivalška v Kazahstanu

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek z delegacijo se je med 14. in 16. junijem mudil na uradnem obisku v Kazahstanu.

Namen obiska je bilo poglabljanje gospodarskega sodelovanja s Kazahstanom, predvsem na perspektivnih področjih informacijsko-telekomunikacijske tehnologije, pametnih rešitev v energetiki, varovanja in čiščenja voda, oskrbe s pitno vodo ter turizma. Minister Počivalšek je obiskal tudi nekaj razstavljenih paviljonov na EXPO 2017 in se udeležil Ekonomskega foruma Astana.

Republika Slovenija in Republika Kazahstan imata dobre bilateralne odnose, želimo pa si, da bi še poglobili sodelovanje na gospodarskem področju. Trgovinska menjava v letu 2016 med Slovenijo in Kazahstanom je znašala 102 mio EUR, kar je 1% rast glede na lansko leto. Pri blagovni menjavi smo zabeležili rast za 6%, kar skupaj znaša okoli 93 mio EUR. Slovenske investicije v Kazahstanu (leta 2015) so znašale 5,7 mio EUR, priložnosti pa vidimo predvsem pri krepitvi kazahstanskih investicij v Sloveniji.

Prvi dan obiska se je minister Počivalšek sestal s kazahstanskim ministrom za zdravje, Yelzhanom Birtanovom. Med državama obstaja obojestranski interes za krepitev sodelovanja, predvsem na področju zdraviliškega turizma. Kazahstan Sloveniji priznava veliko izkušenj na tem področju, zainteresiranost za prenos dobrih praks in spodbujanje turističnih tokov med državama pa narašča. Minister Birtanov je omenil, da Kazahstanci poznajo Slovenijo, saj so naši tradicionalni gostje, predvsem v termah.

Drugi dan obiska je minister Počivalšek skupaj z gospodarstveniki obiskal Expo Astana 2017, kjer so slovensko delegacijo sprejeli predstavniki Kazakh Investa, ki je osrednja kazahstanska institucija za tuje investicije. Minister Počivalšek je sodeloval tudi na Ekonomskem Forumu Astana 2017, na katerem je sodeloval predsednik Nursultan Abiševič Nazarbajev s celotnim kazaškim vodstvom. Ob robu foruma se je minister Počivalšek udeležil bilateralnega srečanja z ministrom za nacionalno gospodarstvo Sulejmenovom.

Popoldan si je minister Počivalšek v spremstvu ministra Gašperšiča ogledal tudi eno izmed trenutno največjih slovenskih gradbišč v centralni Aziji, kjer DUOL gradi nogometni center za nogometno zvezo Kazahstana, v katerem bo pokrito nogometno igrišče. Vrednost investicije je 10 milijonov EUR. Na gradbišču se je srečal z županom Astane ter predsednikom nogometne zveze Kazahstana.

Zadnji dan obiska je potekal slovensko - kazahstanski forum na katerem je sodelovalo 25 slovenskih in 40 kazahstanskih podjetij. Prisotne so nagovorili kazahstanski minister za investicije in razvoj, minister Počivalšek in predsednik Kazahstanske gospodarske zbornice. Ob zaključku foruma so predstavniki SPIRITa in Kazakh Investa podpisali Memorandum o sodelovanju.