Results

Office of the President of the Republic of Slovenia

08/17/2019 | Press release | Distributed by Public on 08/17/2019 05:07

V Predsedniški palači dan odprtih vrat ob državnem prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

Ljubljana, 17. 8. 2019 | sporočila za javnost


Ob državnem prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki je letos še posebej slovesen, saj obeležuje 100. obletnico združitve, je v Uradu predsednika Republike Slovenije kot običajno ob državnih praznikih potekal dan odprtih vrat.

Obiskovalce, ki jih je bilo danes v Predsedniški palači blizu dvesto, je sprejel in nagovoril predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Ob tej priložnosti je Slovenkam in Slovencem čestital za današnji praznik z izrazi občudovanja do prekmurskih Slovencev, ki so pred sto leti narodnostno dozoreli in se ob svojih treh voditeljih, velikanih združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom - dr. Matiji Slaviču, Ivanu Jeriču in Jožefu Kleklu st., znali odločiti za Slovenijo, za združitev s slovenskim narodom. Ta združitev je predstavljala izjemno prelomnico, ki je kasneje leta 1991 omogočila, da živimo Slovenci v svoji, samostojni državi, je poudaril predsednik Pahor in nagovor zaključil z mislijo, da je naša naloga, da svojo državo razvijamo in našim otrokom omogočimo, da v njej uživajo mir in blaginjo.

Foto: Bor Slana/STA

Današnjo svečanost so z recitalom, pesmijo in ljudsko glasbo obogatili učenci folklorne skupine Veseli Marki iz Osnovne šole Beltinci iz Beltincev. Obiskovalcem so učenci predstavili nekaj najzaslužnejših mož, za katere sami pravijo, 'da so s svojimi razmišljanji, delom in življenjem prispevali, da smo Prekmurci tudi ponosni Slovenci.'

Foto: Bor Slana/STA

Obiskovalci so si nato ogledali delovne in protokolarne prostore predsednika republike, ki jim je v svoji pisarni sproščeno odgovarjal na številna vprašanja. Kot običajno je bila v počastitev državnega praznika pred Predsedniško palačo postrojena častna straža garde Slovenske vojske. Dneve odprtih vrat Predsedniške palače, ki na pobudo predsednika republike Boruta Pahorja potekajo od leta 2013, je dosedaj obiskalo več kot 20.000 (dvajset tisoč) obiskovalcev vseh starosti, tudi iz tujine.

Foto: Bor Slana/STA