Turkiye Is Bankasi AS

05/25/2022 | News release | Distributed by Public on 05/25/2022 08:58

Schengen Vizesi Nedir? Seyahat Edebileceğiniz Ülkeler

Schengen Vizesi Nedir? Seyahat Edebileceğiniz Ülkeler

Yayınlanma Tarihi: 25.05.2022
Okuma Süresi: 3 Dakika
​Schengen vizesi dünyadaki en büyük serbest seyahat bölgesi olan Avrupa ülkelerinin çoğunu kapsayan vizedir. Bu bölgeyi AB pasaportsuz seyahat bölgesi olarak ifade etmek de mümkündür. Önceden farklı Avrupa ülkelerine seyahat edebilmek için farklı türde vize almak gerekirken, günümüzde söz konusu vize kullanılarak ortak sınır ve ortak vize uygulamasından yararlanılabilir. Ortak sınır olan Schengen Bölgesi girişinde, tek bir vize almak yeterlidir. Schengen vizesi şartları yerine getirildiğinde vize süresi kapsamında Almanya'dan İsviçre'ye veya İtalya'dan Avusturya'ya geçebilirsiniz.

Schengen Vizesi Nedir?


Schengen, yetkili kurumlarca verilen ve Avrupa Birliği'nde yer alan ülkeler arasında seyahat etmeye müsaade eden bir vize türüdür. Schengen Bölgesi'ndeki ülkelere söz konusu belge ile giriş yapabilir, koşullara bağlı olacak şekilde bu belge sayesinde birden fazla ülkeye de ziyaret edebilirsiniz.

Vize üzerinde "Single Entry" yazılıysa Schengen Bölgesi'ne tek bir giriş hakkı bulunur. Schengen Bölgesi'ne girip Türkiye'ye döndükten sonra süresi devam etse de vize, geçerliliğini kaybeder. "Double Entry" yazdığında ise vize geçerlilik süresince Schengen Bölgesi'ne 2 defa girip çıkabilir, 6 ayda en fazla 90 gün kalabilirsiniz. "Multiple Entry" yazıyorsa Schengen Bölgesi'ne, vizenin geçerlilik süresi boyunca sınırsız kez giriş çıkış yapabilirsiniz.

Schengen Vize Süresi


Schengen vizesi süresi konusuna değinmeden önce her vizenin bir geçerlilik süresi olduğunu hatırlatmakta yarar vardır. Bu geçerlilik süresinde ilgili ülkeye gitmiş ve geri dönmüş olmanız gerekir. Schengen Bölgesi'nde her 6 ayda bir en fazla 90 gün olacak şekilde kalınabilir, yani vizenin geçerliliği 6 ay olsa dahi 90 gün dolduğunda Schengen Bölgesi'nden ayrılmanız gerekir.

Schengen vizesi 1 yıl ve üzerinde geçerli olanlar için de bu kural geçerli olur. Bu kişiler Schengen Bölgesi'nde ilk 6 ayın 90 günü ve ikinci 6 ayın 90 günü olmak üzere en fazla 180 gün kalabilirler. Bu anlamda çok girişli Schengen vizesi sahibi olsanızda 180 günü geçmemelisiniz. Çünkü Schengen Bölgesi, aslında tek bir ülke olarak kabul edilir. Schengen vizesinin kapsadığı hangi bölgede 90 günün geçirildiğinin bir önemi olmaz.

​​

​Schengen Vizesi Başvurusu Sonrası Kaç Günde Çıkmaktadır?


Kullanıcıların merak ettiği sorulardan biri de "Schengen vizesi kaç günde çıkar?" sorusudur. Kullanıcı talebinin sonuçlanması 10 güne ulaşabilir. Bu süre çoğu zaman 5 gün olabilir ancak zaman zaman oluşabilen aksilikler ile Schengen vizesinin 10 günde çıktığını söylemek mümkündür.

Schengen vizesi nasıl alınır sorusu ise şöyle yanıtlanabilir;

● Schengen vizesi başvurularınızı seyahat tarihinden en az 30 gün öncesinden yapmanız faydalı olabilir. Resmî tatil, bayram gibi yoğun dönemlerde başvuru yapılıyorsa bu süreci daha da önceye almak da faydalı olabilir. Vize kuralları kapsamında seyahat tarihinden 90 gün öncesine kadar başvuru işlemlerine başlayabilirsiniz.

● Başvuru formunu elektronik ortamda doldurabilir, imzalayabilir ve iletebilirsiniz. Bunun yanı sıra gitmek istediğiniz bölgenin temsilciliğinden de faydalanabilirsiniz. İlgili kurumun sizden talep ettiği Schengen vizesi evrakları ile internet üzerinden e- randevu alabilirsiniz.

● Seyahatinize başlamadan önce kesintisiz ve güvenli bir tatil yapabilmek için seyahat sigortası yaptırmayı düşünebilirsiniz.

Schengen Bölgesi'ne ilk girişinizi vizeyi aldığınız ülkeden yapmak koşuluyla, vize süreniz kapsamında, bölgede yer alan ülkeler arasında özgürce dolaşabilirsiniz.

Schengen Bölgesi'nde yer alan ülkelere giriş yapmak için gereken şartlar değişken olsa da Avrupa Birliği'ne üye ülkeler ortak evraklar talep etmektedir. Schengen vizesi için gerekli evraklara aşağıda yer verilmiştir;

● Pasaport
● Başvuru formu
● Schengen vizesi ölçü ve özelliklerine uygun 2 adet fotoğraf
● Uçak bileti rezervasyonu
● İkametgâh bilgisi
● Banka hesabı bilgileri
● Otel rezervasyonu
● Yurt dışı seyahat sigortası
● Pasaport ve nüfus cüzdanı fotokopisi

Çalışan kişilerden istenen ek Schengen vizesi başvuru evrakları ise şu şekildedir;

● İşveren mektubu
● Maaş bordrosu
● İşe giriş bildirgesi
● 4A hizmet dökümü
● İmza sirküleri
● Vergi levhası
● Faaliyet bölgesi

Schengen Vizesi ile Seyahat Edebileceğiniz Ülkeler


Schengen, Avrupa Serbest Ticaret Birliği ve Avrupa Birliği üyelerini kapsayan bölgeye denir.

Schengen vizesi hangi ülkeleri kapsar sorusuna ise şu şekilde yanıt verilebilir;

● Avusturya
● Belçika
● Danimarka
● Çek Cumhuriyeti
● Finlandiya
● Estonya
● Almanya
● Fransa
● Yunanistan
● İzlanda
● Macaristan
● Letonya
● İspanya
● İtalya
● Litvanya
● Hollanda
● Lüksemburg
● Malta
● Polonya
● Portekiz
● Norveç
● Slovenya
● Slovakya
● İsveç
● İsviçre
● Lihtenştayn

Avrupa Birliği'ne üye olmasına rağmen Schengen vizesi ülkeleri arasında bulunmayan ülkeler ise şöyle;

​● İrlanda
● Bulgaristan
● Romanya
● Kıbrıs
● Hırvatistan

Schengen Bölgesini kapsayan ülkeler arasında vize serbestisi ile birlik üyesi ülkelerin vatandaşları yalnızca pasaport ve kimlikleri ile ilgili bölge içinde seyahat edebilir. Bölgenin dışında yer alan kişiler özelinde vize talebinde bulunulabilir. Bu durumda vize başvurusu yapılarak dilenen birlik üyesi ülkeler adına işlem başlatılabilir.

Schengen vizesi alarak seyahat edebileceğiniz ülkeler için güncel bilgiyi takip etmek üzere "Schengenvizainfo" adresini inceleyebilir ve güncellemelerden haberdar olabilirsiniz. Burada verilen bilgiler, yazının derlendiği 23.03.22 tarihine aittir.


Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​​​​