Results

Europa-Kommissionen - Repræsentation i Danmark

07/15/2020 | Press release | Distributed by Public on 07/15/2020 06:21

Lorenzo Natali-prisen for journalistik 2020: vinderne offentliggøres

Europa-Kommissionen har i dag offentliggjort vinderne af Lorenzo Natali-prisen for journalistik i 2020: Dayu Zhang fra South China Morning Post, Cécile Schilis Gallego og Marion Guegan fra Forbidden Stories og Shola Lawal fra Equal Times. Prisen har i næsten tre årtier været en anerkendelse af kvalitetsjournalistik med fokus på medrivende og medmenneskelige reportager, der bringer bæredygtige udviklingshistorier frem i lyset.

Kommissær med ansvar for internationale partnerskaber Jutta Urpilainen udtaler: 'Lorenzo Natali-prisen hylder kvalitetsjournalistik med fokus på bæredygtig udvikling. Det var en glæde at se så mange talentfulde journalister deltage i år. Den voksende interesse viser den afgørende rolle, som journalistikken spiller i opbygningen af åbne, demokratiske samfund. Ved at kaste lys over de historier, I fortæller, kan vi sammen skabe en bedre verden.'

Prisoverrækkelsen finder normalt sted under de europæiske udviklingsdage, men vil blive afholdt senere i år.

Prisvinderne i 2020, som er udvalgt af en jury blandt mere end 800 deltagere fra 94 forskellige lande, er:

Hovedprisen

'The 'thin yellow line' standing between Hong Kong police and protestors' (Den 'tynde gule linje' mellem politi og demonstranter i Hongkong)

Dayu Zhang fra South China Morning Post

For hans beretning om Hongkong-demonstrationerne i 2019 som oplevet af en lokal gruppe, der ønsker at dæmpe spændingerne mellem demonstranterne og politiet.

Den europæiske pris

'Mines' dirty secrets echo on three continents' (Miners beskidte hemmeligheder kaster skygge på tre kontinenter)

Cécile Schilis Gallego og Marion Guegan fra Forbidden Stories

For deres undersøgelse af det fjendtlige miljø, som journalister, der dækker minedrift, står over for i hele verden.

Prisen for bedste nye journalist

'For African migrants trying, and dying, to reach North America, the Darién Gap is the 'New Mediterranean'' (Dødbringende Darién er det 'nye Middelhav' for afrikanske migranter, der forsøger at nå Nordamerika)

Shola Lawal fra Equal Times

For hendes afdækning af de farlige forhold, som migranter, der rejser fra et kontinent til et andet - fra Afrika til Nordamerika - står over for.

Vinderne er udvalgt af en jury bestående af eksperter inden for journalistik og udvikling: Marites Danguilan Vitug (Rappler), Zaina Erhaim (Institute of War and Peace Reporting), Gillian Joseph (Sky News UK), Maria Latella (Radio 24, Il Messagero, Sky Italy) og Kingsley Okeke (African Leadership Magazine). Alle deltagerbidrag blev vurderet i udvælgelsens første fase, som blev gennemført af tre journalistskoler: Vesalius College i Bruxelles, Universida de Católica Portuguesa i Lissabon og Université Saint Joseph i Beirut.

Baggrund

Lorenzo Natali-prisen for journalistik blev indstiftet i 1992 af Europa-Kommissionen til minde om Lorenzo Natali, tidligere kommissær for udvikling og en varm fortaler for ytringsfrihed, demokrati, menneskerettigheder og udvikling. Prisen tildeles for og hylder fremragende journalistik om problemstillinger inden for bæredygtig udvikling.

Prisens tre kategorier i 2020 var:

  • Hovedprisen: gives for reportager, der bringes af medier i et af Den Europæiske Unions partnerlande
  • Den europæiske pris: gives for reportager, der bringes af medier i Den Europæiske Union
  • Prisen for bedste nye journalist: gives for reportager af journalister under 30 år, der bringes af medier i Den Europæiske Union eller et af dens partnerlande.

Yderligere oplysninger

Webstedet for Lorenzo Natali-prisen for journalistik

Generaldirektoratet for Internationalt Samarbejde og Udvikling