Metsä Board Oyj

03/24/2022 | Press release | Archived content

Kartongin uusi salainen ainesosa: tekoäly

Kartongintuotanto on jo nyt hyvin tekninen prosessi, ja tehtaillamme on erittäin kehittyneitä automaatiojärjestelmiä. Tekoälyn avulla voimme viedä asiat askeleen pidemmälle, sillä sen avulla voimme optimoida tuotantoprosessia kymmenistä tuhansista pisteistä kerättyjen tietojen avulla. Kartonkien laadun tasaisuuden parantaminen entisestään tarkoittaa vähemmän hukkaa, tehokkaampaa raaka-aineiden käyttöä ja tyytyväisiä asiakkaita.

Tekoälyn hyödyntäminen

Vuonna 2018 aloimme kartoittaa alueita, joilla näimme suurimman potentiaalin tekoälyn hyödyntämisessä. Päädyimme lopulta kartongin laadun tasaisuutta parantavaan tuotannonohjaussovellukseen. Kehitimme yhteistyössä analytiikkakumppanimme kanssa virtuaalisen sensorin, joka "ennustaa" reaaliajassa tiettyä kartongin laatuominaisuutta perustuen kartonkikoneen ajoparametreihin. Sovelluksella pystytään välttämään säätötoimien välissä aiemmin tarvittu laboratorion mittausarvo, jonka tekeminen on mahdollista ainoastaan noin 30 minuutin välein.

Putki tulevaisuuteen

Tekoälysovelluksien käyttöönottoa varten meidän oli keksittävä, miten siirtää valtavat tietomäärät pois tehdasympäristöstä kumppanillemme. Tällaisen data-arkkitehtuurin suunnittelu oli jotain, mitä emme olleet koskaan aiemmin tehneet. Metsä Groupin ICT-tiimi oli erittäin arvokas kumppani tässä prosessissa. Lopputuloksena meillä on nyt tehtaillamme tietoturvallinen 'dataputki', jota voimme tulevaisuudessa käyttää erilaisiin analyyttisiin sovelluksiin.

Useita sovelluskohteita työn alla

Yksi konkreettinen esimerkki uudesta sovellusideasta on kartonkikoneen päänvientiköysien kunnonvalvonta. Päänvientiköysiä käytetään kartonkikoneessa radan koneen läpi viemiseen koneen käynnistysvaiheessa.

Päänvientiköydet kuluvat ajan myötä, ja ne sijaitsevat usein alueilla, joilla liikkuminen on kartonkikoneen käynnin aikana kiellettyä. Äänekosken tehtaamme henkilökunta ehdotti, että käyttäisimme konenäköä ja tekoälyanalytiikkaa köysien kunnon seurantaan ja optimaalisen vaihtamisajankohdan ennustamiseen, jolloin vältytään tarpeettomilta seisokeilta. Tämä on tapa, jolla haluamme työskennellä - käytämme sisäistä tietämystämme kartongin tuotantoprosessista sovellusten tunnistamiseen, ICT-dataputkeamme tiedon siirtämiseen ja ulkopuolisia analytiikka-asiantuntijoita sovellusten rakentamiseen sekä ylläpitämiseen.

Nyt kun meillä on tekninen infrastruktuuri valmiina, jatkamme ideointia, kuinka voimme käyttää tekoälyä vielä enemmän kartonkiemme laadun sekä laadun tasaisuuden parantamiseen asiakkaidemme hyödyksi.