AZS - Atletska Zveza Slovenije

08/10/2017 | News release | Distributed by Public on 08/10/2017 04:45

Warholm presentljivo do zlata na SP

London, 09. avgusta

Šesti dan 16 svetovnega prvenstva v atletiki, ko na olimpijskem stadionu v Londonu so naslove svetovnih prvakov osvojili na 400 m ovire Norvežan Karsten Warholm (48,35), na 400 m Američanka Phyllis Francis (49,92), v suvanju krogla pa Kitajka Gong Lijiao (19,94 m).

'Hvala, London! Še vedno ne verjamem. Trdo sem delal, da sem prišel v ta položaj, toda še vedno ne vem, kako mi je to uspelo. Trening deseteroboja mi je dal izvrstno podlago. Izjemen občutek, svetovni prvak sem, upam, da so na Norveškem na to ponosni tako kot sem sam sedaj,' se je po presenetljivo osvojenem naslovu veselil 21-letni Warholm.

Zlato si je zagotovil s suverenim nastopom in vodstvom praktično od starta do cilja. Drugi je bil Kubanec Yasmani Copello, aktualni evropski prvak, ki nastopa za Turčijo (48,49), tretji pa 31-letni ameriški veteran in olimpijski zmagovalec Kerron Clement (48,52).

Legendarna 31-letna Američanka Allyson Felix je v teku na stadionski krog skušala osvojila deseto zlato na dosedanjih SP, ima štiri posamične in pet 'štafetnih', na koncu pa ji je pripadla 'le' bronasta medalja. Pravzaprav nikoli ni bila v položaju, da bi ji bila zmaga zagotovljena. Še več, krepko vodstvo sedi ciljne ravnine si je pritekla branilka naslova in olimpijska zmagovalka Shaunae Miller-Uibo.

Bahamka pa je prav v zaključku klecnila, očitno poškodovala v trenutku nazadovala in prišla v cilj kot četrta (50,49). Petindvajsetletna Francisova je s silovitim pospeševanjem v zadnjih 20 m prišla do zlata. Druga je bila z le dvema stotinkam prednosti pred Felixovo mladinska svetovna prvakinja izpred dveh let Salwa Eid Naser iz Bahrajna, katere oče je iz te zalivske države, mati pa Nigerijka.

Po šestih srebrnih ali bronastih medaljah na OI ali SP od domačih olimpijskih iger v Pekingu 2008 je Gong Lijiao končno prišla do zlate; od Osake leta 2007 je bila vedno v finalih suvanja krogle. Osemindvajsetletnica je bila tudi prva favoritinja po treh zmagah na diamantnih mitingih v sezoni, poleg tega pa v tej sezoni ne nastopata branilka naslova Christina Schwanitz in štirikratna svetovna prvakinja Valerie Adams. Srebro je osvojila Madžarka Anita Marton (19,49 m), bron pa Američanka Michelle Carter (19,14 m).

Zanimivo je bilo tudi v kvalifikacijah. Tekmovanja je, izven prvotnega urnika, prvi začel Bocvanski atlet Isaac Makwala. V kvalifikacijah na 200 metrov je tekel sam, s časom 20,20 sekunde (veter +1,4 m/s) pa se je uvrstil v polfinale dobri dve uri pozneje. Z 19,77 sekunde ima najboljši prijavljen čas sezone na svetu.

Po prihodu v cilj je napravil še nekaj sklec, da je dokazal, kako zdrav je v resnici. Makwala je moral teči 20,53 ali hitreje, da bi s tem napredoval v polfinale. Tam je dobil neugodno prvo progo v prvi skupini, vendar se je kljub temu in dvema tekoma drug za drugim po veliki prednosti, ki jo je imel, gladko uvrstil v finale z drugim časom skupine (20,14).

V finalu na 400 metrov je zmagal branilec naslova, olimpijski zmagovalec in svetovni rekorder Južnoafričan Wayde van Niekerk, ki bo skušal naslovu na 400 dodati tudi tistega na 200 m, kar je na enem SP uspelo ameriški legendi Michaelu Johnsonu leta 1995 v Göteborgu. Glavni tekmec Južnoafričana naj bi bil prav Makwala. Toda gotovo ne bo osamljen, saj je bil van Niekerk z 20,28 šele tretji v tretji skupini in se je moral kar pošteno naprezati, da se je po času kot sedmi uvrstil v finale.

Makwala, skupno je zabeležil tretji čas, v ponedeljek ni mogel nastopiti v kvalifikacijah na 200 metrov, ni pa tekel niti v sinočnjem finalu na 400 metrov, ker so pri njem odkrili norovirus, ki povzroča večino nebakterijskih epidemičnih gastroenteritisov oziroma trebušno gripo. IAAF se je pri odločitvi o prepovedi nastopa sklicevala na britansko zdravstveno zakonodajo, po kateri mora biti športnika 48 ur v karanteni. IAAF je nato danes popoldne sporočila, da mu je ob 14. uri po lokalnem času iztekla prepisana karantena in je lahko tekel sam kvalifikacije na sedmi progi, ki jo je sicer imel za prvi krog kvalifikacij.

Poleg van Niekerk bo skušal dvojno krono osvojiti tudi domači ljubljenec, 34-letni Mo Farah. Po že osvojenem zlatu na 10.000 m se je gladko uvrstil v finale na pol krajši razdalji in bo na svojem verjetno zadnjem pomembne tekmovanju poskušal še petič slaviti na olimpijskih igrah (doslej dvakrat) in SP (trikrat) na enem prvenstvu na obeh omenjenih razdaljah.