Office of the President of the Republic of Slovenia

12/05/2018 | Press release | Distributed by Public on 12/05/2018 10:12

Državniški obisk v Helenski republiki je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor danes zaključil z obiskom Nafpliona na Peloponezu

Nafplion, 5. 12. 2018 | sporočila za javnost


Slovenski predsednik je v mestu Nafplion, kjer so ob tem pripravili posebno svečanost, odkril spominsko ploščo Ioannisu Kapodistriasu, prvemu guvernerju moderne Grčije. Kapodistrias je eden začetnikov ideje evropske integracije, simbol grškega boja za neodvisnost in oče moderne Grčije. Njegova rodbina izvira iz Kopra, zato Kapodistrias predstavlja tudi simbolno vez med Slovenijo in Grčijo. Odkritje spominske plošče je potrditev prijateljstva med državama in podporo vrednotam evropskega povezovanja; Grčija pa je leta 2001 Sloveniji podarila bronast kip Kapodistriasa, ki stoji v Kopru, po njem se imenuje tudi koprska ulica.

Foto: Daniel Novakovič/STA

Foto: Daniel Novakovič/STA

Predsednik Pahor si je ogledal poslopje prvega parlamenta moderne Grčije in se vpisal v knjigo častnih gostov mesta.

Predsednik helenskega parlamenta Voutsis je slovenskemu predsedniku Pahorju ob tej priložnosti predal digitalno kopijo odmevne razstave o Kapodistriasu, ki jo je leta 2016 pripravila Knjižnica helenskega parlamenta in bo maja 2019, na pobudo Veleposlaništva Republike Slovenije v Grčiji, prenesena v Pokrajinski muzej v Kopru. To predstavlja poseben izraz podpore projektu s strani grškega parlamenta.

Foto: Daniel Novakovič/STA

Foto: Daniel Novakovič/STA