Results

Ministry of Foreign Affairs and European Integration of the Croatian Republic

09/19/2021 | Press release | Distributed by Public on 09/19/2021 13:18

Ministar Grlić Radman s hrvatskom zajednicom u New Yorku

Ministar Gordan Grlić Radman susreo se danas, 19. rujna 2021. godine, s hrvatskom zajednicom u župi sv. Ćirila i Metoda u New Yorku, koja okuplja Hrvate iz četiri savezne države: New Yorka, New Jerseya, Connecticuta i Pennsylvanije.

U svom obraćanju ministar je naglasio kako je u Sjedinjenim Američkim Državama hrvatska dijaspora jedna od najbrojnijih u svijetu, izrazito je organizirana i aktivna, puno je učinila za Hrvatsku te i dalje to čini.

'Zajedništvo i solidarnost bilo je vidljivo u Domovinskom ratu i u borbi za međunarodno priznanje naše Hrvatske, no i nakon razornih potresa koji su prošle godine pogodili Zagreb i Sisačko-moslovačku županiju. Tada su Hrvati i udruge Hrvata iz SAD-a organizirali prikupljanje donacija te su odlučili pomoći bolnicama s pogođenih područja', istaknuo je ministar te uputio zahvalu na poslanoj pomoći.

Ministar je naglasio kako Vlada RH nastavlja raditi na jačanju veza domovinske i iseljene Hrvatske, što je vidljivo iz izmjene Zakona o državljanstvu, intenzivnih pregovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te aktivnog rada na ukidanju američkih viza za hrvatske državljane.

Hrvatska škola kardinal Stepinac New York sastavni je dio župe, a važnost postojanja škole nije smanjena svih ovih godina, već iz godine u godinu postoji sve veća potreba za njenim radom budući da je sada polaze djeca druge i treće generacije doseljenika u Ameriku.

Ministar nastavlja boravak u New Yorku, gdje će od 20. do 23. rujna 2021. godine sudjelovati na 76. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda te održati niz bilateralnih sastanaka s kolegama iz Europe i svijeta.