VTEX

04/20/2022 | Press release | Distributed by Public on 04/20/2022 15:45

Cele mai recente tendințe în domeniul ecommerce cu produse electronice de larg consum

Piața produselor electronicelor de larg consum reprezintă unul dintre sectoarele cu cea mai rapidă dezvoltare din sfera ecommerce. Odată cu recunoașterea lor drept trendsetteri avansați din punct de vedere tehnologic, brandurile au fost determinate să identifice noi modalități de relaționare cu clienții pentru a reuși să se poziționeze, iar dorința de a obține mai mult s-a materializat în ultimii ani prin ecommerce.

Companiile producătoare de electronice de larg consum, precum Apple și Samsung au resimțit o creștere importantă în magazinele lor online, pornind de la a fi considerate o amenințare de către retaileri până la a deveni indispensabile pentru industrie și consumatori, deopotrivă.

Acest accent pe direct-to-consumer s-a transformat încetișor într-o tendință care a fost adoptată și se regăsește acum și în multe alte industrii. Numai în acest an, Nike și-a redus jumătate din conturile sale en-gros din America de Nord pentru a se concentra pe propriul site. În rândurile ce urmează, ne vom axa pe trei strategii care au început să câștige teren în domeniul produselor electronice de larg consum și curând își vor croi calea și către alte domenii.

1. Un proces care înseamnă mai mult decât vânzarea de produse propriu-zisă

În ciuda distanțării menționate mai sus dintre angrosiști și retaileri, majoritatea companiilor producătoare de electronice de larg consum nu au ajuns încă în punctul în care realizează vânzări exclusiv de pe propriile site-uri. Acest lucru se datorează mai multor obstacole, principalul fiind nevoia de a comunica facil cu operatorii de telecomunicații - care, printre altele, ar putea înceta în curând. Prin urmare, companiile trebuie să-și configureze propriile magazine online în calitate de instrument care le poate ajuta cu mult mai multe decât vânzările directe propriu-zise.

Această evoluție naturală a determinat o tendință în care companiile își consideră site-ul nu doar un instrument de evidențiere a produselor, ci și unul prin care stabilesc mai clar identitatea brandului și modul în care potențialii cumpărători o percep. În consecință, deși este posibil să nu cumpere întotdeauna de pe site-ul său, consumatorii vor fi mai aproape de a realiza o achiziție, cu fiecare vizită. Coordonatorii de afaceri de la Dell și de la HP se aliniază și ei acestei tendințe.

În opinia lui Thiago Garcia, VP of Consumer Experience pentru VTEX America de Nord, o companie de renume în tehnologie, un client poate avea până la 30 de interacțiuni cu un produs înainte de a se decide să-l cumpere. Dacă un brand are posibilitatea de a reprezenta sursa principală de informare pentru orice client - și, astfel, ar putea controla majoritatea interacțiunilor, de ce nu ar face-o?

"În prezent, o companie poate intui unde anume se poziționează un client și informațiile de care acesta are nevoie pentru a-l aduce cât mai aproape de a realiza o achiziție. Așadar, site-ul tău poate facilita vânzarea în cauză, iar companiile trebuie să recunoască acest lucru și să încerce să înțeleagă mai bine calea către realizarea unei achiziții."

Thiago García, VP of Customer Experience pentru VTEX America de Nord

2. Câteva specificații

Făcând referire la poziționarea brandului, modul în care companiile producătoare de electronice de larg consum își descriu propriile produse a evoluat semnificativ în ultimii ani. Majoritatea producătorilor au trecut de la o simplă fișă cu specificațiile produsului, care servește drept o bază pentru pagina lor de produs, la o pagină ascunsă cu informații, pe care trebuie să o cauți activ, atunci când ai nevoie de ea. Aceasta are un scop foarte important pentru majoritatea brandurilor.

"Observăm o distanțare față de discuțiile legate de partea tehnologică despre cum să atragi vânzări. Obișnuiam să spunem: "Are cea mai bună memorie RAM, ultimul procesor etc.", ceea ce i-a determinat pe consumatori să se întrebe "Eu ce am de câștigat din asta? De ce e bun?". Așadar, discursul de vânzare a început să se axeze mai mult pe cazuri și experiențe de utilizare.

Thiago García, VP of Customer Experience pentru VTEX America de Nord

Garcia a subliniat și faptul că producătorii au tendința de a se axa mai mult pe capabilitățile produsului și nu pe modul în care acesta interacționează cu clientul, lucru care suscită mai mult interes pentru ei. "Această schimbare reprezintă modul în care un producător devine brand", declară Garcia.

(Viitoarele) servicii de abonamente hardware

Ani de-a rândul, operatorii au oferit reînnoiri automate la abonamentele de telefonie, pe majoritatea piețelor din lume. Astfel, consumatorilor li se oferă direct planuri de telefonie, iar accesul la modelele de telefoane le este parțial limitat. Cum ar fi dacă companiilor producătoare de electronice de larg consum ar oferi aceleași alternative clienților, în mod direct?

Acest lucru a început deja să ia amploare pe anumite piețe. În Mexic, iShop, un client VTEX, a încheiat un parteneriat cu Citibank pentru a oferi programele "iPhone pe viață" și "iPad pe viață" pentru clienții deținători de carduri. Potrivit surselor, Apple se gândește să ofere același serviciu în Statele Unite.

Consumatorii de pe numeroase piețe sunt deja obișnuiți cu serviciile de tip abonament furnizate de site-uri precum Amazon, care oferă 10% reducere la pre-comandă pentru același produs, cu livrare lunară sau săptămânală, în locul unei achiziții individuale.

Știm deja că există clienți care sunt mereu în căutarea celor mai recente și celor mai bune produse, iar serviciile de tip abonament ar putea fi modalitatea ideală de a garanta faptul că aceștia sunt în prima linie pentru viitoare lansări.

Stabilirea ritmului pentru viitor

Spațiul electronicelor de larg consum reprezintă un studiu de caz nemaipomenit pentru atragerea clienților, menținerea acestora și loialitatea față de brand. Toate acestea se transpun în strategii de ecommerce inovatoare care stabilesc ritmul pentru celelalte industrii care adoptă și adaptează ceea ce le întrunește cel mai bine obiectivul.

Așadar, ce urmează? Brandurile caută și alte modalități de a oferi experiențe de cumpărături îmbunătățite, iar acest lucru s-ar putea transforma într-o competiție în ceea ce privește atragerea clienților. Între timp, în materie de strategii de ecommerce, îți poți direcționa atenția către domeniul electronicelor de larg consum. Cu companii precum Samsung, Sony și Motorola în portofoliul său, VTEX este la curent cu tot ceea ce înseamnă inovația în tehnologie și experiențele oferite consumatorilor - așadar, contactează-ne dacă dorești să colaborăm.

DISCLAIMER: It is important to note that historical financial information or operational KPIs may not be comparable with publicly-filed information at SEC, since VTEX did not report its financials in accordance with International Financial Reporting Standards (IFRS) prior to 2019 and certain KPI definitions may differ from publicly-filed information. You are cautioned not to place undue reliance on figures published before July 21st, 2021 as they may not be comparable to the metrics disclosed from the IPO onwards.