Government of Greenland

09/23/2021 | Press release | Distributed by Public on 09/23/2021 12:43

Naalakkersuisut ønsker færre cigaretskod i naturen

Naalakkersuisut ønsker færre cigaretskod i naturen

23.09.2021

Med redegørelsen "Cigaretskod skal væk fra naturen" sætter Naalakkersuisut fokus på cigaretskod som miljøproblem og undersøger, hvilke tiltag der kan iværksættes for at reducere mængden af henkastede cigaretskod.

15 % af rygerne i landet indrømmer, at de smider skod dagligt, og yderligere 11 % svarer, at de gør det hver uge ifølge en analyse foretaget af Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø. Undersøgelsen viser dog også, at 9 ud af 10 voksne er enige i, at det er et problem, at cigaretskod bliver efterladt på gaden og i naturen. Blandt både rygere og ikke-rygere er der stor opbakning til initiativer, der kan begrænse mængden af henkastede cigaretskod.

  • Det er meget positivt at se, at der her i landet er stor opbakning til initiativer, der begrænser mængden af cigaretskod i naturen. I Naalakkersuisut vil vi arbejde for flere initiativer, der holder vores byer, bygder og natur fri for affald, udtaler Naalakkersuisoq for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø Kalistat Lund.

Cigaretskod er den type affald, der bliver smidt mest af på gaden og i naturen. Det er et problem, fordi det skæmmer naturen og bybilledet, og fordi det giver forurening med mikroplast og andre skadelige stoffer.

Naalakkersuisut lancerer en informationskampagne der skal minde rygerne om, at cigaretskod skal smides i skraldespanden. Måske tænker man ikke over, at cigaretskod er lavet af små stykker plastik, som er skadelige for vores miljø. Jeg håber, at en kampagne vil hjælpe rygerne med at gøre det rigtige, så de undgår af forurene, udtaler Naalakkersuisoq Kalistat Lund.

Cigaretskod er meget længe om at blive nedbrudt og kan derfor ligge flere år der, hvor de bliver smidt. Ligesom vind og nedbør hurtigt kan føre cigaretskod ud i havet.

  • Det skal være nemt at gøre det rigtige, så det er også vigtigt, at kommunerne opsætter tilstrækkelig mange offentlige skraldespande i byer og bygder. Og så skal vi hver især tage ansvar. Er vi ude i naturen, så skal vi enten bruge et lommeaskebæger eller lægge skoddet tilbage i pakken og smide det i en skraldespand senere, udtaler Naalakkersuisoq Kalistat Lund.

Redegørelsen "Cigaretskod skal væk fra naturen" kan læses her.

Kampagnefilmen "Skod er skrald" kan ses her.

Kontakt

For yderligere oplysninger kontakt departementschef i Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø Mette Skarregaard Pedersen på tlf.: 346476/529844 eller e-mail: [email protected] eller [email protected].