Universitatea Babes-Bolyai

06/30/2022 | Press release | Distributed by Public on 06/30/2022 03:17

Creșterea accelerată a nivelului mărilor si oceanelor și relația cu încălzirea globală, subiect de cercetare la UBB

30 iunie 2022

Prof. univ. dr. Bogdan P. Onac, cercetător colaborator al Institutului Emil G. Racoviță al Universității Babeș-Bolyai și profesor de geologia carstului și paleoclimatologie la Universitatea South Florida, a publicat recent un articol în prestigioasa revistă Science Advances, a cărei copertă este ilustrată cu o imagine dintr-una din peșterile investigate. Lucrarea este rezultatul unei colaborări internaționale și prezintă date solide care arată că nivelul mării în ultimii 3000 de ani a fost extrem de stabil cu toate că în acest interval au existat schimbări climatice semnificative, cum ar fi perioada medievală caldă și mica eră glaciară. Acest lucru subliniază faptul că rata accelerată de creșterea a nivelului mărilor și oceanelor începând din 1900 este provocată de încălzirea globală.

Pentru a explica climatul modern, dar și pentru a putea prezice schimbările climatice din viitor și impactul acestora asupra ecosistemului terestru, marin și asupra societății, mulți cercetători se bazează pe dovezi biologice și geologice pentru a reconstitui climatul din trecut. Nivelul mediu global al mărilor este de obicei estimat prin compilarea înregistrărilor individuale ale nivelului relativ al mării, după luarea în considerare a proceselor specifice locale și regionale, cum sunt ajustarea izostatică glaciară, mișcări tectonice, compactarea sedimentelor și dinamica mantalei Pământului (utilizând date pentru zeci de mii de ani).

Cunoașterea cu exactitate a nivelului mării înainte de anul 1900 (perioada preindustrială) este necesară pentru a contextualiza creșterea mediei globale a nivelului mărilor din perioada modernă, în raport cu variabilitatea naturală. Rezultate noi de vârstă absolută (datate precis cu metoda uraniu-toriu) a colierelor minerale (calcit și aragonit) depuse în jurul speleotemelor (stalactite, stalagmite, coloane etc.) oferă informații detaliate privind creșterea nivelului mării în Holocenul târziu în Mallorca. Analiza statistică a arătat că nivelul mării a crescut cu ~0,2 m între 3260 și 2840 de ani în urmă și a rămas la 0,08 m față de nivelul preindustrial de acum 2840 de ani și până în jurul anului 1900.

Studiul a confirmat faptul că această istorie a nivelului mării este în concordanță cu modelele de ajustare izostatică glaciare, care adoptă o vâscozitate redusă a mantalei superioare a Pământului. Rata medie de creștere a nivelului mărilor din ultimii 100 de ani (1,6 mm/an) a depășit chiar și cea mai mare rată de creștere (0,5 mm/an) a nivelului mării consemnată între 3260 și 2840 de ani în urmă. În doar 12 ani, între 2006 și 2018, această rată a ajuns deja la 3,7 mm/an. Autorii avertizează că această creștere a nivelului mării din perioada modernă este anormală în raport cu orice schimbare climatică naturală sau a volumelor de gheață din ultimii 4000 de ani, fiind o consecință directă a încălzirii globale accelerate generate de om.

Citare articol: Onac et al., Sci. Adv. 8, eabm6185 (2022)