Government of Andorra

06/29/2020 | News release | Distributed by Public on 06/29/2020 08:27

Landry Riba dona inici a les activitats de celebració del 30è aniversari de les relacions d’Andorra amb la Unió Europea

El secretari d'Estat d'Afers Europeus, Landry Riba, ha donat el tret de sortida aquest dilluns al matí a les activitats previstes pel Govern per celebrar el 30è aniversari de les relacions d'Andorra amb la Unió Europea (UE), que es van iniciar amb la signatura de l'Acord comercial el 28 de juny del 1990. Riba ha presentat els plafons explicatius que s'han instal·lat a l'exterior i al vestíbul de l'Edifici Administratiu del Govern en els quals es poden veure alguns dels moments més assenyalats de les tres dècades de relació, a través de diferents infografies com ara una dedicada a portades de mitjans de comunicació o una línia del temps que posa en paral·lel l'evolució de la construcció europea i de l'Estat andorrà. Els panells estaran exposats fins al juny del 2021.

A més, el responsable d'Afers Europeus ha avançat que des de la secretaria d'Estat s'està treballant en un la producció d'un documental amb entrevistes als actors que han tingut un paper destacat en aquest camí europeu.

Landry Riba ha remarcat la importància de l'Acord comercial del 1990, ja que suposar que Andorra 'tingués per primer cop un rol d'actor internacional de ple dret i d'interlocutor davant de les institucions europees' i per la Unió Europea, atès que va ser el primer acord duaner amb un estat tercer. Després de trenta anys, ha apuntat el secretari d'Estat, el Principat 'segueix alineat en el camí de l'aproximació progressiva al fet europeu, avançant amb cautela però amb determinació per assolir un Acord d'associació ambiciós'.

En aquest sentit, Riba ha emfatitzat que el futur acord reforçarà la posició d'Andorra davant la UE amb un 'marc institucional més ampli', complementant l'Acord comercial del 1990. Precisament, quant a les negociacions de l'Acord d'associació, Landry Riba ha posat de relleu que durant la pandèmia de la COVID-19 els intercanvis amb la UE han estat fluids i regulars. Si bé es va anul·lar la sessió de negociació prevista pel març, la resta del calendari de negociació s'ha mantingut com previst, amb una sessió entre el 13 i 15 d'octubre i una altra al desembre.