ROSA - Agentia Spatiala Romana

06/23/2022 | News release | Distributed by Public on 06/23/2022 04:19

BepiColombo a realizat al doilea survol al planetei Mercur

Misiunea BepiColombo a ESA/JAXA s-a pregătit pentru al doilea zbor în apropiere de Mercur, care a avut loc pe 23 iunie. Echipa de operare a sondei spațiale a ESA ghidează BepiColombo prin intermediul a șase manevre de asistență gravitațională, urmând ca aceasta să intre pe orbită în jurul planetei în 2025.

La fel ca și anul trecut, survolul din 23 iunie a adus sonda spațială la o altitudine de aproximativ 200 km deasupra suprafeței planetei. Momentul cel mai apropiat de planetă a fost anticipat la ora 09:44 UT (11:44 CEST/ 12:44 ora României).

Scopul principal al acestui survol este de a folosi gravitația planetei pentru a regla cu precizie traiectoria lui BepiColombo. După ce a fost lansat în spațiu cu o rachetă Ariane 5 de la Portul Spațial European din Kourou în octombrie 2018, BepiColombo se folosește de nouă manevre de asistență gravitațională (una cu Pământul, două cu Venus și șase cu Mercur) precum și de un sistem de propulsie pe bază de energie solară, pentru a ajuta intra pe orbita lui Mercur, luptând cu atracția gravitațională enormă a Soarelui.

Chiar dacă, în timpul survolului, multe instrumente de pe BepiColombo nu pot fi încă operate complet, sonda poate totuși să primească informații științifice valoroase despre Mercur, pentru a spori înțelegerea și cunoștințele noastre despre planeta cea mai apropiată de Soare. O secvență de instantanee va fi realizată de cele trei camere de monitorizare ale lui BepiColombo, care vor arăta suprafața planetei. În același timp, o serie de instrumente de monitorizare a magnetismului, plasmei și particulelor vor eșantiona mediul atât de aproape, cât și de departe de planetă, în timpul survolului.

Manevrele de asistență gravitațională necesită o muncă de navigație extrem de precisă în spațiul cosmic, asigurându-se că sonda trece pe lângă corpul masiv care îi va modifica orbita la distanța potrivită, din unghiul corect și cu viteza potrivită. Toate acestea sunt calculate cu ani în avans, dar trebuie să fie cât mai aproape de perfecțiune în ziua respectivă.

Mai multe detalii aici.

Credit imagine: ESA/ATG medialab