Ministry of Economic Development and Technology of the Republic of Slovenia

02/16/2017 | Press release | Distributed by Public on 02/17/2017 02:52

Obisk generalnega direktorja Evropske vesoljske agencije v Sloveniji

16. 2. 2017

Obisk generalnega direktorja Evropske vesoljske agencije v Sloveniji

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je na obisku gostil generalnega direktorja Evropske vesoljske agencije dr. Johanna Dietrichta Wörnerja. Minister in generalni direktor sta obiskala podjetje Sinergise, ki je zmagovalec ESA Copernicus Master 2016, srečala pa sta se tudi s predstavniki petih drugih podjetij, ki so povezana z vesoljsko industrijo.

Minister Počivalšek je ob obisku dr. Wörnerja poudaril, da sodelovanje Slovenije v ESI koristi obema stranema in slovenskim podjetjem omogoča dodatne možnosti za razvoj. »Danes je za Slovenijo velik dan, saj je delegacija ESA Slovenijo obiskala prvič po njeni pridobitvi statusa pridružene članice. Pridruženo članstvo je zelo pomembno tudi za slovenska podjetja, saj jim je država omogočila neposredno sodelovanje v programih. Zelo pozitivno sem presenečen nad interesom in sposobnostjo naših podjetij, katerih programi, izdelki in storitve so aktualni za Evropsko vesoljsko agencijo,« je dejal minister Počivalšek.

Slovenska podjetja bodo lahko sodelovala v tehnično usmerjenem splošnem tehnološkem programu, programu opazovanja Zemlje in znanstvenem programu Prodex. Slovenija bo v te programe vložila skupno 15 milijonov evrov, in sicer devet milijonov v prvega, pet v drugega in en milijon v znanstvenega.

Generalni direktor dr. Wörner je Sloveniji čestital za izvedbo političnega postopka, s katerim je postala pridružena članica ESA. Od pridruženega članstva Slovenije bo imela korist tudi ESA, saj se je evropski duh organizacije s tem članstvom še povečal.