Prime Minister of Hungary

01/14/2018 | Press release | Distributed by Public on 01/14/2018 03:14

“Nem lehet a világnak úgy segíteni, hogy tönkretesszük a saját népünket”

Az EU-nak segítenie kell a menekülteken, de 'nem lehet a világnak úgy segíteni, hogy tönkretesszük a saját népünket' - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Welt am Sonntag című konzervatív vasárnapi német lapnak adott interjúban.

Hangsúlyozta, egyetért Ferenc pápával abban, hogy az EU-nak 'keresztény felebaráti szeretetből' segítenie kell a menekülteken, de kérdés, hogy miként kell segíteni.

A szíreknek joguk van az életüket mentve beutazni az első biztonságos államba, de 'hagytuk őket bevonulni Európába, és ehhez minden törvényt hatályon kívül helyeztünk' - tette hozzá Orbán Viktor.

A menekültek nem háborús övezetekből jönnek, 'csak jobban akarnak élni nálunk, mint Afrikában vagy Ázsiában', ezért 'a segítséget kellene odavinni és nem a migránsokat idehozni' - húzta alá.

Elmondta: Magyarországnak 'finomabb érzéke van a migráció témájához, mint Németországnak', mert egy 'veszélyzónában' fekszik, így 'ha embertömegek áramlanak be, nálunk megszólalnak a vészcsengők'.

'Szolidárisak vagyunk és ezért kritizálnak bennünket, katonákkal állunk az EU határain, és ez eddig 1 milliárd eurónkba került. Mit tesz azonban Brüsszel és Berlin? Nem fizetnek nekünk semmit, és szidnak bennünket' - mondta Orbán Viktor.

'Nem hagyjuk, hogy Brüsszel diktálja nekünk azt, hogy kit kell befogadnunk', csak Magyarország döntheti el, hogy kinek szabad magyar földön tartózkodnia. Ennek az alapelvnek a tiszteletben tartása esetén 'szívesen részt vállalunk egy menekültügyi rendszerben' - mondta.
Hozzátette: Schengen az EU legnagyobb vívmánya, 'különösen nekünk, magyaroknak, akik egy diktatúrából jöttünk és éppen ezért különösen nagyra értékeljük ezt a szabadságot, ha azonban nem tudjuk megvédeni a külső határokat, akkor a belső határokat le kell zárni'.

Az európaiság a magyar önazonosság része - jelentette ki arra a kérdésre, hogy miben áll európai meggyőződése. A magyar identitást a 'keleti jellemvonások', és a keresztény és európai kultúra együttese alkotja.
Azonban Európa 'nem Brüsszelben, hanem Berlinben, Budapesten, Varsóban és Párizsban van', de 'nem Brüsszelt szidom, hanem a brüsszeli politikusokat és bürokratákat, akik 'úgy viselkednek, mintha egy birodalom központja lennének'.
Ezzel szemben a magyar kormány korlátozott hatalmú parlamenttel rendelkező EU-t akar, a kormányfők 'erős Tanácsával' és egy

'Bizottsággal, amely a szerződések őrzője, ahelyett, hogy maga is politizálna' - mondta. Hozzátette: kitartást és türelmet kíván a varsói kormánynak a Brüsszellel folytatott vitákhoz.

A liberális demokrácia és a jogállamiság témájában Kelet és Nyugat között 'kölcsönös az értetlenség', a magyarok 'hagyományos és közvetlen nyelvet' beszélnek, míg 'Nyugaton posztnemzetiként, posztkeresztényként értelmezik magukat, és ezt liberálisnak és jogállaminak nevezik'.

'Mi nem akarunk ilyet. Mi nemzeti és keresztény identitásunkat akarjuk' - jelentette ki Orbán Viktor.
Vlagyimir Putyinhoz fűződő viszonyáról kiemelte: az orosz elnököt 'ördögnek kell nevezni ahhoz, hogy valaki jó európainak számítson', pedig 'ostobaság Putyint démonizálni'. Tudomásul kell venni, hogy 'ismét erőssé és a világpolitika szereplőjévé tette országát', de az EU nem érti meg, hogy Oroszországgal szemben 'egyszerre kell erőt és együttműködési készséget mutatni'. Az európai Oroszország-politika 'rossz, mert túl egyoldalú'.

Németországhoz fűződő viszonyáról kiemelte, hogy mindig is tisztelettel viszonyult a mindenkori kancellárhoz, 'akkor is, ha ezt jelenleg nem viszonozzák'.

Azonban Angela Merkelnek így is 'valamennyien sokat köszönhetünk', mert 'megakadályozott törekvéseket, amelyek Európát gazdaságilag tönkretették volna', ő kötelezte a 'hanyag' EU-országokat 'házi feladataik' elvégzésére - mondta a kormányfő.
A civil szervezetekről kiemelte: amerikai mintájú törvénynek tartja a működésükről szóló új jogszabályt, amely ellen csak a Soros György hálózatához tartozó szervezetek panaszkodnak, mert 'fel kell tárniuk azt, amit eddig inkább el akartak hallgatni: hogy Soros György finanszírozza őket'.

A Soros-hálózat a határkerítés lebontására és a bevándorláspolitika megváltoztatására tör, és ez 'olyan határátlépés, amit nem tudtunk eltűrni' - jelentette ki Orbán Viktor.

Hazugságnak nevezte a lap felvetését, miszerint a vitában rájátszanak az antiszemita ellenérzésekre, és kifejtette: az európai baloldali erők taktikájának része, hogy 'antiszemitaként hurcoljanak meg' jobboldali politikusokat.

Magyarországon a zéró tolerancia elve érvényesül az antiszemitizmussal szemben. Zsidóként 'órákat lehet kipával sétálni Budapesten anélkül, hogy háborgatnák. Hol lehetséges ez még Európában?' - fogalmazott a kormányfő.

A média helyzetével kapcsolatos kérdésre elmondta: semmi nem akadályozza a kormánnyal szemben kritikus újságírók munkáját, és legalább ugyanannyi média van a kormány ellen, mint mellette. A gond az, hogy 'gyenge az ellenzék, és ez frusztrálja a baloldali újságírókat'.

Az Állami Számvevőszék vizsgálatairól azt mondta: a választási küzdelem finanszírozásában gondatlanul eljáró pártoknak számolniuk kell a jogi következményekkel, és ő a Fidesz elnökeként mindig is ügyelt a törvényes gazdálkodásra.

Az EU-s munkavállalás ügyével kapcsolatban kiemelte: örül annak, hogy a fiatalok tapasztalatot szereznek külföldön. Az a fontos, hogy 'valamikor vissza is jöjjenek', és 2017 ebből a szempontból már biztató volt.

Orbán Viktor kiemelte, hogy Európának is érdeke a magyar gazdaság fejlődése, és hangsúlyozta: 'ma még sokan megmosolyognak, amikor azt mondom, hogy Németország és a visegrádi államok lesznek Európa döntő gazdasági tengelye', pedig '2030-tól Németországgal közösen finanszírozzuk az EU költségvetését'.