Results

HNS - Croatian Football Federation

12/06/2018 | News release | Distributed by Public on 12/06/2018 03:44

Izbornik Dalić među mališanima s KBC-a Zagreb: 'Budimo im potpora'

Zlatko Dalić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije odazvao se na poziv udruge Kolibrići, udruge roditelja vitalno ugrožene djece iz Hrvatske, da premijerno malim pacijentima na Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb pročita slikovnicu Zlatkov dan za igru.

Riječ je o slikovnici, djelu poznatoga svjetskog ilustratora iz Australije Charlesa Santosa, koja kroz zanimljiv i djeci prilagođen način donosi priču o zebri Zlatku koji boluje od spinalne mišićne atrofije.

Slikovnica Zlatkov dan za igru okosnica je projekta Zlatkov dan sa SMA koji organizira udruga Kolibrići uz partnerstvo Kliničkoga bolničkog centra Zagreb, Klinike za dječje bolesti Zagreb i Kliničkoga bolničkog centra Split pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

'Želja nam je bila podignuti svijest javnosti o spinalnoj mišićnoj atrofiji, objasniti našim sugrađanima o kakvoj rijetkoj bolesti je riječ i kako se roditelji i naša djeca nose sa svim izazovima. Željeli smo u edukaciju uključiti najmlađe, od malih nogu ih poticati na toleranciju i prihvaćanje drugih i drugačijih, a istovremeno im uljepšati boravak u bolnici. Slikovnica Zlatkov dan za igru idealan je medij za mališane jer kroz dječji jezik i simpatične životinje donosi priču o djeci koja boluju od SMA. Sigurna sam kako će naši ambasadori - Zlatko Dalić, Sandra Perković i Blanka Vlašić - zabaviti mališane uz pustolovine hrabre zebre Zlatka i na tome im puno hvala', naglasila je Ana Alapić, predsjednica udruge Kolibrić.

Projekt je pokrenut u srijedu u Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb gdje je male pacijente posjetio Zlatko Dalić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije i tom prilikom izjavio: 'Jako sam sretan što sam dio ove lijepe priče i hvala Ani što mi je pružila priliku da se uključim. Kada sam prvi puta pročitao slikovnicu, odmah mi se svidio moj imenjak Zlatko - hrabar, pametan, simpatičan i neustrašiv - baš kao što su i sva djeca koja se bore sa SMA. Uključimo ih u igru, budimo im potpora i zajedno možemo sve!'

Prim. dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor KBC-a Zagreb skrenuo je pozornost na važnost brige o pacijentima: 'U KBC-u Zagreb pacijent je uvijek u središtu pažnje, a osobito mali najugroženiji pacijenti. U zadnje vrijeme imamo mogućnost liječenja djece oboljele od spinalne mišićne atrofije i u Hrvatskoj. Vjerujem da ćemo uz naše stručnjake te nastojanja i borbu da najmlađim pacijentima omogućimo kvalitetniji život, a njihovim roditeljima osmijeh na lice biti uspješni'.