Results

Ministry of Economy of the Republic of Montenegro

11/30/2018 | Press release | Distributed by Public on 11/30/2018 04:25

Strani investitori uložili oko 250 miliona EUR u izgradnju mreža nove generacije, 4G mobilnih mreža i stvaranje tzv. „All IP“ okruženja.

'U sljedećoj godini planiramo aktivnosti na promociji i obezbjeđenju savjetodavne podrške za unapređenje biznisa primjenom digitalizacije, kao i promociju primjene e-trgovine u poslovanju mikro, malih i srednjih preduzeća', kazao je Milan Srzentić, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije, na jučerašnjem poslovnom skupu 'Digital ON' koji je organizovala Asocijacija menadžera Crne Gore.

Poslovni skup su otvorili ministarka javne uprave Suzana Pribilović i predsjednik AMM-a, Budimir Raičković.

U cilju razmjene iskustava i edukaciji na događaju su se okupili akteri koji predstavjaju sadašnje i buduće lidere digitalne inicijative u organizacijama iz kojih dolaze, kroz uvid u slučajeve dobre prakse u primjeni digitalizacije u kompanijama.

U cilju ojačavanja i razvoja simbioze državnih institucija i privrede kao i snaženja naše zajednice na putu digitalne agende, sastavni dio događaja predstavlja i panel diskusija na kojoj su učešće uzeli predstavnici i državnog i privatnog sektora i na kojem je bilo riječi o elektronskoj upravi u funkciji privrede.

Podijeljena su iskustva onih kompanija i institucija koje su napravile konkretne rezultate, a koji se odnose na primjenu razvojnih moći koje pružaju moderne tehnologije, i govorilo se o postignutim uspjesima ali i preprekama sa kojima su se kompanije i institucije suočavale.

U nekoliko blokova prezentovana je primjena digitalnih tehnologija u raznim sektorima privrede - saobraćaj i logistika, turizam, održivi razvoj i hotelijerstvo, proizvodnja, distributivne djelatnosti, ali i rješenja državne uprave, posebno Poreske uprave i Uprave carina koja koristi privreda kao i planovi za njihovo unaprijeđenje. Jedna od tema skupa bila je i agilno vođenje projekata.

Gospodin Srzentić je najavio početak primjene Programa za razvoj start-up preduzetništva koji predstavlja sistemski pristup stvaranju zaokružene infrastrukture za kreiranje povoljnog start-up ekosistema u Crnoj Gori za sledeću godinu. Ovaj program se priprema pod koordinacijom Ministarstva nauke, u saradnji sa Min.ekonomije i MJU, a uz ekspertsku podršku Evropske komisije.

Prijatelji poslovnog skupa pored Ministarstva ekonomije su bili: Ministarstvo javne uprave, Privredna komora Crne Gore, Poreska uprava, Uprava carina i Uprava za kadrove.

MINISTARSTVO EKONOMIJE

KANCELARIJA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU