Universitat Pompeu Fabra

11/08/2019 | News release | Distributed by Public on 11/08/2019 05:55

Josep Pich i David Martínez presenten el llibre “La Revolución de julio de 1909”

El proper dilluns 11 de novembre, a les 15.00 hores, els professors Josep Pich (UPF) i David Martínez Fiol (UAB), membres del Grup de Recerca en Estats, Nacions i Sobiranies, presentaran el seu nou llibre, 'La Revolución de julio de 1909'.

La presentació, oberta a tothom, es durà a terme a l'auditori de l'edifici Mercè Rodoreda del campus de la Ciutadella, i els autors explicaran què els va portar a escriure el llibre i respondran les preguntes que el públic plantegi.

La diversitat de les fonts, característica del llibre

Josep Pich i David Martínez Fiol s'han centrat en els testimonis d'aquelles persones que van viure els esdeveniments que van sacsejar Barcelona i Catalunya a finals de juliol de 1909. Al fer això donen un nou enfocament a la Setmana Tràgica ja que, a banda de comptar amb aportacions bibliogràfiques i estudis com tradicionalment han fet tots els historiadors, utilitzen les vivències de persones molt diferents. Amb l'ús de la veu dels testimonis, que engloba des de polítics d'ideologies diverses a mestresses de casa, fan explícites les múltiples cares del conflicte.

A l'assaig, la revolució es presenta com una resposta a la tensió entre allò vell i allò nou, amb el sorgiment d'un republicanisme fort que volia acabar amb els vestigis de l'Antic Règim. A més, es fa palès que aquestes revolucions i aquests intents d'acabar amb un sistema obsolet no només van passar a Catalunya i a Espanya, sinó que es van donar arreu del món.