Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Slovenia

04/21/2017 | Press release | Distributed by Public on 04/20/2017 23:48

Generalna direktorica Stadlerjeva na konzultacijah v Kanadi

21. 4. 2017

Generalna direktorica Stadlerjeva na konzultacijah v Kanadi

Ottawa, 20. april 2017 - Generalna direktorica za multilateralo, razvojno sodelovanje in mednarodno pravo Sabina R. Stadler se je 19. in 20. aprila mudila na konzultacijah v Ottawi, kjer se je s sogovorniki na kanadskih ministrstvih za globalne zadeve, za imigracijo, begunce in državljanstvo in za obrambo pogovarjala o krepitvi sodelovanja med državama na različnih področjih.

Med drugim se je na ministrstvu za globalne zadeve sestala z generalnim direktorjem za evropske zadeve Leighom Sartyjem, generalno direktorico za mednarodne organizacije Wendy Drukier, generalnim direktorjem za mednarodno pravo Hughom Adsettom, izvršnim direktorjem za človekove pravice in zadeve staroselcev Markom Allenom, generalno direktorico za mednarodno varnostno politiko Heidi Hulan, generalno direktorico za socialni razvoj in globalne zadeve Nancy Smyth. Na ministrstvu za imigracijo, begunce in državljanjstvo je izmenjala stališča z direktorjem za regionalno in mednarodno dvostransko sodelovanje Jasonom Hollmannom, na ministrstvu za obrambo pa z namestnico generalnega direktorja za mednarodno varnostno politiko Adelle Ferguson.

GD Stadler je s sogovorniki med drugim naslovila obvladovanje migracij, globalno varnostno okolje in sodelovanje v okviru okrepljene prednje prisotnosti Nata v Latviji, človekovo varnost, reformo OZN, mednarodne pravne mehanizme, interese obeh držav na področju človekovih pravic ter dobre prakse v mednarodnem razvojnem sodelovanju. Dotaknili so se tudi dvostranskega sodelovanja in sodelovanja v okviru EU.

Slovenija in Kanada imata podobna stališča do številnih globalnih vprašanj, so ugotovili sogovorniki. Kot področja možnega sodelovanja so identificirali zlasti krepitev enakosti spolov in opolnomočenja žensk, mednarodno varnost in obrambo ter mednarodno razvojno sodelovanje. Izhodišče nadaljnje krepitve odnosov bo predstavljal predvsem skorajšen skupen nastop obeh držav na obrambnem področju v okviru operacije Nata v Latviji.