Government of Croatia

10/16/2020 | Press release | Distributed by Public on 10/16/2020 05:26

Grlić Radman: Predaja Jelačićeve kuće iskorak u odnosima Zagreba i Beograda

Predaja rodne kuće bana Josipa Jelačića hrvatskoj zajednici u Vojvodini iskorak je u odnosima Hrvatske i Srbije, ali ne bi trebala biti vrhunac Vučićeve administracije, rekao je danas u Vukovaru ministar vanjskih i europskih Gordan Grlić Radman.


Otkupljena i obnovljena rodna kuća hrvatskog bana Josipa Jelačića predat će se hrvatskoj zajednici u petak u Petrovaradinu.

'To će biti iskorak u odnosima Hrvatske i Srbije kada govorimo o položaju hrvatske zajednice u Vojvodini', kazao je Grlić Radman novinarima na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru gdje je sudjelovao na obilježavanju 29. obljetnice smrti general bojnika Blage Zadre.

Na svečanosti predaje Jelačićeve kuće hrvatskoj zajednici bit će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Grlić Radman kao premijerov izaslanik.

Grlić Radmana je dodao da će to na simboličan način povezati Hrvate iz Vojvodine sa Zagrebom, 'duhovnom, kulturološkom, tradicijskom sponom', ali 'ne bi trebao biti vrhunac' Vučićeve administracije u odnosu prema Hrvatima.

Pokrenut će se pitanje o nestalima i položaju Hrvata u Srbiji

Grlić Radman je najavio da će pokrenuti pitanje o 1869 nestalih u Domovinskom ratu te o položaju Hrvata u Srbiji.

'Mi kao ljudi ne ostajemo ravnodušni, a prije svega smo kao dužnosnici, političari i hrvatska vlada odgovorni saznati sudbinu nestalih. To opterećuje i naše odnose, to je čini mi se najvažnija točka o kojoj ćemo razgovarati, kao i položaju hrvatske zajednice u Srbiji', istaknuo je hrvatski ministar.

Grlić Radman kaže da je Hrvatska 'u europskom kontekstu primjer svim državama' za reguliranje statusa manjina.

Podsjetio je da Hrvatska jamči tri zastupnička mjesta u Hrvatskom saboru, da su Srbi koalicijski partneri i da 'jednak tretman' Hrvatska želi za Hrvate u Srbiji.

Hrvatski ministar također poziva da se na 'dostojanstven način' obilježe logori u Srbiji u kojima su mučeni Hrvati na što je ranije srbijanski predsjednik izrazio spremnost.

Hrvatskoj u interesu imati stabilno i sigurno susjedstvo

Grlić Radman je istaknuo da je važno o tome voditi dijalog i da treba 'dati zadovoljštinu logorašima'.

Kaže da su sva navedena pitanja u zajedničkom interesu Srbije 'koja je na europskom putu' i Hrvatskoj 'kojoj je u interesu imati stabilno i sigurno susjedstvo'.

'Mi podržavamo svaki napor svake države na zapadnom Balkanu na njenom europskom putu', dodao je šef hrvatske diplomacije.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Gordan Grlić Radman