Universitat Ramón Llull

11/06/2019 | Press release | Distributed by Public on 11/06/2019 04:01

Trobada anual de l’aliança estratègica d’universitats catòliques a la URL

Dimecres, 6 de novembre de 2019. Aquesta setmana passada el rectorat de la Universitat Ramon Llull (URL) ha reunit a algunes de les principals universitats catòliques o d'inspiració cristiana d'arreu del món que ara fa tot just un any van firmar una aliança a Lisboa per enfortir la cooperació i la visibilitat de les universitats catòliques intensives en recerca en el sí del context universitari internacional.

Els màxims representants d'un total de vuit institucions d'educació superior de cinc continents que s'agrupen sota el nom de SACRU (Strategic Alliance of Catholic Research Universities), han vingut aquest 30 i 31 d'octubre a Barcelona per celebrar la primera trobada anual de la xarxa. Aquestes universitats són: l'Australian Catholic University (Austràlia), el Boston College (USA), la Pontifícia Universidade Católica de Chile (Xile), la Pontifícia Universidade Católica do Rio de Janeiro (Brasil), la Sophia University (Japó), la Universidade Católica Portuguesa (Portugal), la Università Cattolica del Sacro Cuore (Itàlia) i la Universitat Ramon Llull.

Una cinquantena de persones, entre rectors, vicerectors, directors i els seus equips han coincidit en aquesta trobada internacional on s'ha debatut sobre l'estratègia a curt i llarg termini del SACRU, així com el seu model de governança. El tret de sortida del debat ha estat consensuar els objectius, la missió, la visió i els valors de l'aliança. Alhora, s'han abordat altres aspectes més tècnics com els criteris d'admissió o l'estatus legal de la mateixa aliança.

En el moment de la seva creació l'octubre de 2018, les universitats signants van manifestar la seva voluntat en reforçar les activitats de recerca, de cooperació i intercanvi d'estudiants i professorat, així com els programes formatius conjunts. És per aquest motiu que durant aquesta primera reunió de treball els participants han dedicat un dia sencer a dos workshops específics.

El primer, el researchworkshop, s'ha centrat, per una banda, en compartir les principals línies de recerca de les universitats membres de l'aliança i, d'altra banda, en explorar possibles projectes conjunts d'investigació en els àmbits d'interès de tots els membres. El debat ha pivotat en la temàtica de la Human Dimension of the Environment (security, rights, health, nutrition) i tot el gruix d'experts en recerca de les diferents universitats han estat treballant en grup per identificar els projectes d'investigació complementaris que es duen a terme en qualsevol de les vuit universitats, han detectat les connexions en àrees específiques, han aprofundit en com augmentar el coneixement i els recursos en temes crítics d'investigació, i també han identificat estratègies per potenciar la investigació i les publicacions conjuntes, amb l'objectiu de millorar tangiblement la visibilitat i la reputació de les universitats integrants.

El segon workshop, que s'ha centrat en compartir bones pràctiques pel que fa a l'estratègia d'internacionalització, ha reunit als responsables de Relacions Internacionals i els seus equips els quals han compartit, un per un, quines eren les experiències de l'estratègia internacional que estan duent a terme des de les diferents universitats membres.

Finalment, de la trobada n'ha sortit una declaració conjunta que, signada per tots els membres, té la voluntat de donar a conèixer les futures prioritats de la SACRU. En la mateixa declaració es pot llegir que s'emplacen a celebrar la propera conferència anual a Milà el proper octubre de 2020, i que acollirà la Università Cattolica del Sacro Cuore.