Ministry of Culture and Information of the Republic of Serbia

10/12/2017 | Press release | Distributed by Public on 10/12/2017 01:11

Vukosavljević otvorio 49. Bemus i najavio izgradnju nove zgrade FMU

Datum: 12.10.2017.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je sinoć na otvaranju 49. Bemus-a u Kolarčevoj zadužbini najavio izgradnju nove zgrade Fakulteta muzičke umetnosti, ustanove koja gaji elitu domaćih muzičara.

'To je naša obaveza, ali i dužnost. Mi kao društvo moramo da smognemo snage da posle niza godina ta ustanova dobije dolične i pristojne uslove za rad', istakao je Vukosavljević i rekao da je o tome već bilo reči sa predstavnicima iz Ministarstva prosvete.

Ocenio je da Fakultet muzičke umetnosti radi hrabro, sa nadahnućem i upornošću 'i mi ćemo učiniti sve da tu nepravdu ispravimo'.

Vukosavljević je ovom svečanom prilikom dirigentu Vladislavu Černušenku uručio specijalno priznanje Ministarstva kulture i informisanja za veliki i trajni doprinos kulturnoj saradnji i očuvanju tradicije Srbije i Rusije.

Černušenko je večeras predvodio jedan od najcenjenijih horova u svetu - 'Glinka' iz Sankt Peterburga, čijim je nastupom počela manifestacija koja traje do 20. oktobra.

Po rečima ministra Vukosavljevića naš grad je sigurna kuća za najkvalitetnije izvođače i za format manifestacije koja se održava 49. put u našoj prestonici, a koja građanima pruža veliko zadovoljstvo.

'Ivo Andrić je za muziku rekao da zaustavlja vreme što znači da muzika stvara najdublju iluziju o toj ideji, a buđenje i trežnjenje koje idu nakon toga su manje stresni nego u drugim oblastima', citirao je ministar našeg nobelovca. 'Zbog toga Andrić kaže da je muzika iznad svih ostalih umetnosti', rekao je Vukosavljević i dodao da muzika vodi čoveka u transdentnalna stanja, u osluškivanje sopstvene duše, sveta oko sebe i tajne prirode.

Ministar je podsetio da su tokom 49 godina, koliko Bemus traje, na njemu gostovali najpoznatiji i najeminentniji svetski izvođači umetničke muzike i dirigenti kao što su Zubin Mehta, Vadim Rjepin, Boris Berezovski, Maksim Vengerov, Marte Argerič i drugi, kao i najbolji svetski simfonijski orkestri.

U okviru ovogodišnjeg festivala biće održano osam koncerata na Kolarcu, u Skupštini grada i Etnografskom muzeju, uz obeležavanje dva jubileja - 80 godina od osnivanja FMU i četvrt veka rada Kamernog orkestra Gudači svetog Đorđa.