Ministry of Defense of the Republic of Moldova

07/17/2020 | Press release | Distributed by Public on 07/17/2020 04:17

Start misiune pentru contingentul KFOR-13 în Kosovo! [...]

Pech, Kosovo, 17 iulie 2020 - Cel de-al doisprezecelea contingent al Armatei Naţionale aflat timp de aproape şapte luni în operaţiunea de menţinere a păcii KFOR şi-a încheiat misiunea în Kosovo.

Acesta a fost înlocuit de un alt contingent de 41 de militari moldoveni, în cadrul unei ceremonii de transfer de autoritate, desfășurată în baza militară italiană Camp Vilaggio din localitatea Pech.

La eveniment au participat comandantul operațiunii KFOR, general maior Michele Risi, fostul și actualul șef al Comandamentului Regional West (CRW), colonel Natale Gatti și, respectiv, colonel Gianluca Figus, ambasadorul Italiei în Kosovo, Nicola Orlando, militari din Austria, Elveţia, Italia, Polonia, Slovenia și Turcia, care tot fac parte din CRW, dar şi pacificatori moldoveni din contingentele KFOR-12 şi KFOR-13.

Ceremonia a demarat cu tradiționala depunere de flori la monumentul celor căzuţi în misiune. Ulterior, comandantul KFOR-12, locotenent colonel Ion Cozaru a transmis drapelul și responsabilitățile funcției locotenent colonelului Veaceslav Corcodel, comandant KFOR-13, pentru următoarele luni de mandat. La final, militarii moldoveni din cele două contingente au făcut schimb de ecusoane.

De menționat că din cauza măsurilor de securitate privind Covid-19, din partea contingentelor, la evenimentul, care a cuprins și transferul de autoritate la nivelul conducerii CRW, a participat un număr restrâns de militari.

Cel de-al doisprezecelea contingent al Armatei Naţionale s-a aflat în Kosovo în perioada decembrie 2019 - iulie 2020, timp în care cei 41 de ofițeri, sergenți și soldați moldoveni au executat misiuni de securitate şi pază a obiectivelor militare şi de patrulare, dar şi misiuni de cercetare a itinerarului de deplasare și a pistelor de aterizare a elicopterelor.

Contingentul KFOR-13 al Armatei Naţionale a fost detașat în Kosovo vineri, 10 iulie curent, și este format din 41 de militari profesionişti.