UAB - Universitat Autònoma de Barcelona

08/09/2018 | Press release | Distributed by Public on 08/09/2018 05:04

09/08/18 Investigar - Seleccionat el projecte de Rubén López per frenar la progressió de l'ELA

09/08/2018

El projecte d'investigació vol trobar noves teràpies per aturar l'ELA i veure si són més eficaces que les actuals.

El projecte de Rubén López, investigador de l'Institut de Neurociències de la UAB, que porta per nom 'Un nou tractament per aturar la progressió de l'ELA', investigarà la contribució d'una nova família de lípids en ratolins amb ELA per trobar noves teràpies, com el riluzol, i veure si són més eficaces que les actuals. L'objectiu és aturar la progressió de l'ELA i trobar nous biomarcadors que prediguin la seva evolució.

La investigació -triada tras un rigorós procés de selecció que ha comptat amb la participació de més de 250 experts- es realitzarà al llarg de tres anys i rebrà fins a un màxim de 500.000 euros, que aportaran la Fundació 'la Caixa' i la Fundación Luzón.

Dins la convoctatòria de finançament de projectes de recerca sobre la salut provinents de projectes liderats per investigadors d'universitats, hospitals i centres de recerca sense ànim de lucre, la Fundació la Caixa ha rebut 236 sol.licituds relacionades amb l'àmbit neurològic. D'aquestes, 29 feien referència a l'esclerosi lateral amiotròfica (ELA). I entre aquestes, i en el marc de l'acord entre l'entitat bancària i la Fundación Luzón, s'ha triat per finançar el projecte de Rubén López.

El desembre passat la Fundació 'la Caixa' i la Fundación Francisco Luzón es van comprometre a destinar de forma conjunta tres milions d'euros a projectes d'investigació de l'ELA en els propers cinc anys. La Fundació 'la Caixa' aportaria el 75% de l'import, mentre que la Fundación Luzón contribuiria amb el 25%.

L'ELA és una malaltia neurodegenerativa que causa debilitat muscular fins a provocar la immobilitat de la persona. L'esperança de vida és d'entre tres i cinc anys des del diagnòstic. En el món afecta a 450.000 persones.