Government of Norway

12/09/2021 | Press release | Distributed by Public on 12/09/2021 06:54

Skolemat skal gi bedre læring og næring

Før pandemien fikk ett av to barn i skolealder på verdensbasis ett måltid på skolen hver dag. - Med nedstengingen av skoler forsvant ikke bare tilgangen til læring. For millioner av barn verden over er skolematen rett og slett livsviktig. Derfor inngår Norge en avtale med Verdens matvareprogram om støtte til lokalprodusert skolemat i Etiopia, Malawi og Niger, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.

Verdens matvareprogram (WFP) er en viktig bidragsyter til skolematprogrammer i utviklingsland.

- Noe så enkelt som et måltid på skolen har utallige ringvirkninger både for barns utvikling og for lokalsamfunn. Vi ser at flere går på skolen når de får mat. Jeg er veldig glad for å undertegne avtalen med Verdens matvareprogram i dag. Norge bidrar med 50 millioner kroner til skolematprogrammer i tre land, og til å styrke WFPs samarbeid med Den afrikanske union om dette viktige arbeidet, sier Anne Beathe Tvinnereim.

Skolematprogrammet er del av regjeringens satsing i kampen mot sult og for matsikkerhet. Det gir også positive gevinster i lokalmiljøet hvis maten er produsert og tilberedt lokalt.

Under ernæringstoppmøtet «Nutrition for Growth» i Japan denne uken, er skolemat nevnt av flere som et viktig bidrag i kampen mot dårlig ernæring og sult. Norge har sluttet seg til «Tokyo Compact for Global Nutrition for Growth» og vil følge opp med å arbeide for å øke Norges støtte til utvikling av politikk og finansiering til ernæring. Skolematprogrammet med WFP inngår som en del av dette.

Skolemat ble også løftet som et viktig tiltak under FNs toppmøte om matsystemer i september. En koalisjon for skolemat er etablert og Norge deltar i denne. Verdens matvareprogram fungerer som sekretariat for koalisjonen.

  • Verdens matvareprogram har mer enn 60 års erfaring med å implementere skolematprogrammer.
  • Med Norges støtte planlegger Verdens matvareprogram å nå 146.000 skolebarn i Etiopia, Malawi og Niger med skolemat. I tillegg skal 5000 tenåringsjenter i Niger få kontantutbetaling slik at de vil få mulighet til å fullføre skolegangen.
  • Skolematprogrammet skal bruke mat fra lokale bønder i de tre landene. Slik oppnår man at også bøndene i området, som ofte er barnas foreldre, får en bedre og forutsigbar inntekt og at barna får servert fersk og sunn mat.
  • Verdens matvareprogram jobber med partnere for å sørge for at skolematprogrammene inkluderer andre tjenester som helsesjekk, vaksineringer og opplæring i sanitærhygiene. De vil også samarbeide med Den afrikanske unions utviklingsorganisasjon for å påvirke nasjonale myndigheter til å ta ansvar på skolematprogrammene på lang sikt.

For mer informasjon hos Verdens matvareprogram:

Bilder tilgjengelig på Flickr: Utenriksdepartementet UD | Flickr

Pressekontakt: Mari Bangstad, [email protected], T: 41 44 08 71