Ministry of Infrastructure of the Republic of Slovenia

12/06/2017 | Press release | Distributed by Public on 12/06/2017 07:32

Bližje letalske povezave z Jamajko, ZAE in Katarjem

6. 12. 2017

Bližje letalske povezave z Jamajko, ZAE in Katarjem

Slovenija in Jamajka sta danes parafirali besedilo sporazuma, ki bo omogočil vzpostavitev redne letalske povezave med državama za potniški in tovorni promet. Slovenska delegacija se je v okviru konference Mednarodne organizacije za civilno letalstvo na Šri Lanki že srečala z delegacijama Združenih arabskih emiratov (ZAE) in Katarja, sestala pa se bo še z Belorusijo, Iranom, Rusijo in Novo Zelandijo.

S pogajanji za sklenitev dvostranskega sporazuma o zračnem prometu sta Slovenija in Jamajka začeli leta 2015, danes sta parafirali besedilo sporazuma, po zaključki notranjih pravnih postopkov pa bodo predstavniki obeh držav sporazum tudi podpisali. 'Dejstvo je, da trenutno število potnikov in tovora na liniji med državama ekonomsko ne opravičuje vzpostavitve povezave, zato sporazum omogoča tudi podlago za številne poslovne dogovore med letalskimi prevozniki, kot je dogovor o delitvi povezave, t.i. code-share dogovor. Ta potnikom prinaša številne ugodnosti, na primer potovanje po nižji ceni, prihranek na času,' je povedal mag. Mirko Komac, generalni direktor Direktorata za letalski in pomorski promet na Ministrstvu za infrastrukturo.

Slovenska delegacija se je včeraj, 5. decembra, pod vodstvom državnega sekretarja Jureta Lebna srečala z delegacijo Združenih arabskih emiratov (ZAE), s katero se je tudi pogovarjala o možnostih za vzpostavitev redne letalske povezave med državama. »Kaže nam zelo dobro za vzpostavitev direktne letalske povezave v letu 2018 med letalskimi družbami ZAE in letališčem Fraport Slovenija, za katerega se prevozniki ZAE zanimajo. Več bo znanega januarja,« je po srečanju povedal Leben.

Sestal se je tudi z delegacijo Katarja, s katero so se dogovorili, da bodo februarja podpisali memorandum o soglasju (MOU), kar bo prvi korak k vzpostavitvi letalske povezave. »Pogajanja so bila torej uspešna,« je ocenil Leben.

Omenjena konferenca, ki poteka na Šri Lanki, je namenjena prav bilateralnim pogajanjem za sklenitev bilateralnih letalskih sporazumov. Leta 2015 se je je udeležilo več kot sto držav, pogodbenic Mednarodne organizacije za civilno letalstvo, ki so skupaj sklenile več kot 500 mednarodnih dogovorov. Slovenska delegacija se bo v okviru konference sestala še z Belorusijo, Iranom, Rusijo in Novo Zelandijo.