Results

Ministry of Finance of the Republic of Montenegro

11/27/2018 | Press release | Distributed by Public on 11/27/2018 07:40

Održan početni sastanak za projekat “Tehnička podrška za usklađivanje i sprovođenje pravne tekovine Evropske unije u oblasti unutrašnjeg tržišta”

27. novembra 2018. godine, u prostorijama Ministarstva finansija, Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći, održan je kick-off (početni) sastanak za projekat 'Tehnička podrška za usklađivanje i sprovođenje pravne tekovine Evropske unije u oblasti unutrašnjeg tržišta'. Projekat je finansiran iz Godišnjeg akcionog programa IPA-e za 2014. godinu za Crnu Goru (CAP 2014) u okviru instrumenata pretpristupne podrške (IPA II) i trajaće 24 mjeseca, odnosno do novembra 2020. godine.

Sveobuhvatni cilj ovog projekta je olakšavanje trgovine i razvoj unutrašnjeg tržišta u skladu sa zahtjevima pravne tekovine Evropske unije.

Aktivnosti projekta će biti usmjerene na ostvarivanje sljedećih rezultata:

- Razvoj strateškog okvira u oblasti tržišnog nadzora i zaštite potrošača;

- Usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU u Poglavlju 1: Slobodno kretanje robe i Poglavlju 28: Zaštita zdravlja i potrošača;

- Jačanje administrativnih kapaciteta Ministarstva ekonomije i ostalih relevantnih institucija odgovornih za sprovođenje nacionalnog zakonodavstva koje se odnosi na Poglavlje 1 i Poglavlje 28.

Ugovor za realizaciju projekta potpisan je sa kompanijom IBF International Consulting iz Belgije, u konzorcijumu sa Eurecna SpA iz Italije i SIQ iz Slovenije. Ukupna vrijednost ugovora je 1.167.400,00 EUR, od čega finansiranje EU čini 90% a nacionalno kofinansiranje 10%. Projekat će biti implementiran putem indirektnog upravljanja sredstvima EU u Crnoj Gori, gdje je Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći Ministarstva finansija ugovorno tijelo.

Početnom sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva finansija i Ministarstva ekonomije, te predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori. Tokom sastanka, menadžment projekta je detaljnije predstavio projektne aktivnosti, a razmatran je i okvirni radni plan za sljedeći period.