Ministry of Economy of the Republic of Montenegro

09/18/2017 | Press release | Distributed by Public on 09/18/2017 07:21

Saopštenje: Biznis karavan u Danilovgradu: Opština stvara dobre uslove za poslovanje

Opština Danilovgrad je razvila svijest i stvorila kvalitetne uslove za rad privrednika u gradu u kojem se trenutno realizuju investicije vrijedne 15 miliona eura, i to isključivo u sektoru proizvodnje, zaključeno je na današnjem sastanku ministarke ekonomije Dragice Sekulić i predsjednika Opštine Branislava Đuranovića sa privrednicima, koji je organizovan u okviru Biznis karavana.

Nakon sastanka ministarka Sekulić je kazala da je izuzetno zadovoljna odzivom danilovgradskih privrednika, kojih je na današnjem sastanku bilo više od 70.

'Geografski položaj opštine Danilovgrad je uslovio to da zbog blizine Podgorice i dobre povezanosti sa glavnim gradom imamo veliko interesovanje privrednika za razvoj biznisa na području opštine Danilovgrad. Sa druge strane, ne želim nikako da umanjim sve ono što je lokalna samouprava učinila u prethodnom periodu kako bi poboljšala uslove razvoja biznisa u Crnoj Gori - kroz smanjenje različitih komunalnih taksi, blagovremeno donošenje planske dokumentacije, kroz vrlo blizak odnos sa privrednicima', kazala je ministarka Sekulić.

Prema njenim riječima, privrednici su na sastanku iznijeli vrlo konkretne predloge na osnovu kojih Ministarstvo može u narednom periodu kreirati određene programe podrške ili unaprijediti postojeće.

'Ono što muči danilovgradske privrednike jeste da oni koji se bave proizvodnjom imaju poteškoća u plasiranju svojih proizvoda, da vrlo često građani Crne Gore biraju da kupe proizvode iz uvoza, umjesto da osjećaju taj ekonomski patrotizam i kupuju domaće. Zatim, da imaju problema u naplati i načinima naplate onoga što prodaju, u načinima plasiranja proizvoda, kao i obračuna pojedinih taksi prilikom uvoza sastojaka za proizvodnju', kazala je ministarka Sekulić.

Predsjednik Opštine Danilovgrad Branislav Đuranović kazao je na današnjem sastanku predstavljeno ono što Opština već godinama sprovodi.

'Opština daje brojne benefite onima koji se bave proizvodnjom, imamo brzu administraciju i, naravno, kreirali smo dobar ambijent i prostorno-plansku dokumentaciju. Imamo odličnu saradnju sa Ministarstvom ekonomije koje je do sada dalo značajnu podršku našoj opštini - samo u oblasti energetske efikasnosti uloženo je 2,6 miliona eura za rekonstrukciju 4 škole', kazao je Đuranović.

Prema njegovim riječima, stopa nezaposlenosti u opštini Danilovgrad je ispod državnog prosjeka uz konstantno povećanje broja stanovnika. Planirane investicije za period 2012-2018. godina su 58 miliona eura, a do 2016. realizovano je 71 milion. Dakle, kako je dodao, 23 miliona više od planiranog.

'Mislim da ovakvih sastanaka treba da bude više i češće, da ovu praksu treba prenijeti i na nivo lokalne samouprave, da privrednike što bliže upoznamo sa svim onim što radi i Ministarstvo ekonomije, Ministarstvo poljoprivrede i kompletna Vlada koja daje podršku opštini Danilovgrad', zaključio je Đuranović.

Ministartsvo ekonomije je, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), pokrenulo Biznis karavan - karavan dobrih poslovnih prilika, kako bi obišli sve opštine u Crnoj Gori i u direktnoj komunikaciji upoznali privrednike sa svim programima podrške razvoju biznisa koje Ministarstvo ekonomije sprovodi. Osim Danilovgrada, do sada je Biznis karavan posjetio Bijelo Polje, Berane, Mojkovac, Kolašin, Pljevlja, Šavnik, Žabljak i Cetinje.

KANCELARIJA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU

MINISTARSTVO EKONOMIJE