Ajuntament de Girona

11/28/2019 | Press release | Distributed by Public on 11/28/2019 08:20

L'Ajuntament de Girona constituirà amb el Departament de Salut una comissió pel nou Trueta

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i la regidora de Salut de l'Ajuntament de Girona, Eva Palau, han presentat aquest matí els trets principals del document que van presentar dijous passat a la consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, Alba Vergés, en relació amb el nou Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta.

'Vam explicar a la consellera l'ampli consens polític i social a Girona, i també al Parlament, per construir el nou hospital al nord de Girona. Així com el compromís de la Generalitat quan va portar el Santa Caterina a Salt de mantenir el Trueta al nord de la ciutat. Creiem que és important tenir això en compte, perquè les decisions han de respectar l'opinió territorial i els compromisos adquirits, tant del govern com del Parlament', ha subratllat l'alcaldessa.

En el marc de la reunió, es va acordar que en els propers dies es constituiria una comissió tècnica formada per membres del consistori i del Departament de Salut de la Generalitat per treballar conjuntament per resoldre dubtes i trobar solucions en relació amb al que es planteja al document que es va presentar a la consellera. 'La sensació que vaig tenir és que el Departament encara no té cap decisió presa sobre on ha d'anar el nou Trueta i que estan valorant diferents arguments. La consellera ens va dir que esperen decidir-ho a principis del 2020', ha assenyalat l'alcaldessa.

En la proposta que va presentar l'Ajuntament de Girona s'ofereixen al Departament uns terrenys amb una extensió de 100.000 metres quadrats ubicats a Domeny. Aquest espai es dividiria en tres zones amb una edificabilitat de planta baixa més quatre pisos, a més de la possibilitat de fer-hi dues plantes subterrànies. Tot aquest sòl permetria donar resposta a la necessitat que s'han manifestat d'ubicar de forma conjunta el nou centre hospitalari, el Campus de Salut de la Universitat de Girona, l'Idibgi i altres equipaments.

'Les peces del Campus i l'Idibgi, la peça d'habitatge, i dues de les vuit finques en què es divideix la peça de l'hospital ja són municipals i les cediríem gratuïtament. Les sis restants tenen un valor de taxació que pot oscil·lar entre els 600.000 i els 900.000 euros cadascuna. El preu total seria entre 3,6 i 5,4 milions. Com que es tracta de terrenys ja urbanitzats, no hi ha més complicació que fer la tramitació urbanística i la redacció del projecte, per això nosaltres ens hem posat com a termini un màxim de 7 anys per inaugurar el nou hospital, un termini que segons com també es podria reduir', ha explicat Madrenas.

En contraposició amb aquesta opció, l'alcaldessa ha indicat que s'ha analitzat la proposta de pla parcial que s'ha fet des de l'Ajuntament de Salt per ubicar el nou hospital Josep Trueta al costat de l'actual Hospital de Santa Caterina i ha manifestat que 'podem dir que és impossible fer allà un hospital, més un campus més un centre de recerca'.

'Només hi ha identificats 35.000 m2 com a equipaments, repartits en dos sectors allunyats del Santa Caterina. La resta és sòl residencial i sòl productiu, que vol dir destinat a usos terciaris (comercial, industrial...). A més, el desenvolupament d'aquest sector que veieu aquí és tot just un avanç d'un pla parcial, perquè a hores d'ara només hi ha una aprovació inicial de la modificació puntual del Pla General a Girona i Salt, i no s'hi ha inclòs l'estudi de mobilitat que hauria d'incorporar al preveure un equipament com un nou hospital, comptant que és una zona que ja compta amb una alta congestió de trànsit avui en dia. Per tant, els costos de fer el Trueta a Salt segurament seran molt més elevats que a Domeny, on ja està tot el procés d'urbanització acabat. A més, tota la tramitació faria que no es pogués disposar de les noves instal·lacions fins a com a mínim d'aquí 11 anys, en el millor dels casos', ha afegit l'alcaldessa.

La regidora de Salut, Eva Palau, ha indicat també que el model de sistema de salut català 'està basat en la proximitat i no en la concentració' i que 'és molt diferent del model nord-americà, que concentra tots els serveis en macroparcs de salut'. 'Tot i això, evidentment estem a favor de la col·laboració i la relació estreta que puguin tenir el Trueta i el Santa Caterina, però si s'uneixen el que augmentarà serà l'activitat bàsica i no pas la de complexitat', ha afirmat.