Meteorological Service of Hungary

04/01/2020 | News release | Distributed by Public on 03/31/2020 17:00

Április 1-én indul a tavi viharjelzési szezon

Az OMSZ előrejelzéseket készít a Balaton, a Velencei- és a Tisza-tó térségében várható időjárásról, szükség esetén viharjelzéseket ad ki. Az elsőfokú viharjelzés az erős (40 kilométer/óra és 60 kilométer/óra közötti) szélre, a másodfokú viharjelzéssel pedig a viharos (60 kilométer/órát meghaladó) szélre figyelmeztet. A jelzések kiadása a szélerősödést megelőzően fél-másfél órával történik meg.

A Balaton és Velencei-tavat érintő időjárási információk folyamatosan frissülve szabadon hozzáférhetők az OMSZ honlapján (www.met.hu), a BM OKF honlapján (www.katasztrofavedelem.hu), valamint a www.rsoe.hu weboldalon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat folyamatos fejlesztésekkel igyekszik javítani az időjárással, illetve a veszélyes időjárási jelenségekkel kapcsolatos tájékoztatási tevékenységét. Az idei szezonban is a Balatoni időjárás, a Tisza-tavi időjárás és a Velencei-tavi időjárás oldalon tájékozódhatunk az aktuális viharjelzésről, valamint a tavaink aktuális és várható időjárási viszonyairól.

Az állampolgárok teljes körű tájékoztatását szolgálja az OMSZ Meteoranevű, ingyenesen letölthető mobil alkalmazása, mely az érvényben lévő időjárási veszélyfigyelmeztetések és riasztások kijelzése mellett többek között alkalmas arra is, hogy a tavi viharjelzés érvényben lévő fokozatáról, illetve annak változásáról tájékoztassa a felhasználót. A program használja a mobileszköz helymeghatározó és internetes adatlekérési lehetőségeit. A cellainformációk alapján meghatározza a használó helyzetét, és az adatkapcsolaton keresztül automatikusan letölti az Országos Meteorológiai Szolgálat számítógépéről az aktuális tavi viharjelzéseket, helyi riasztásokat, méréseket, észleléseket, előrejelzéseket és éghajlati információkat is. A legújabb Meteoraverziókban egyénre szabottanmegadhatók fontos helyszínek és a kiválasztott tavi viharjelzések, amiket egy külön lapon frissít a program. Szükség estén a tavi viharjelzés nézettel is indítható az alkalmazás.