Universitat Ramón Llull

02/16/2017 | Press release | Distributed by Public on 02/17/2017 03:20

La Salle-URL presenta IOTICAT, el primer laboratori universitari europeu d’innovació i recerca sobre la Internet del futur

Dijous, 16 de febrer de 2017. Aquest matí s'ha posat la primera pedra de l'IOTICAT (Internet of Things Institut of Catalonia) de la Salle-URL, el primer laboratori europeu de R+D sobre Internet of Things, i la seva evolució cap a la Internet del futur, que estarà operatiu a partir de 2020.

L'acte ha estat el tret de sortida a les actuacions arquitectòniques i d'instal·lacions per a la transformació de l'espai de 2.000 metres quadrats en el Campus de la Salle-URL i que s'ha denominat IOTICAT. L'Institut està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en l'àrea de projectes singulars institucionals d'infraestructures d'R+D per a la generació de recerca d'excel·lència, atracció del talent i desenvolupament d'activitats de transferència de coneixement.

El projecte va ser seleccionat i atorgat a La Salle-URL pel Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, a l'abril de 2016. El cost total de les intervencions d'adequació de l'espai serà de 3 milions d'euros en un termini de tres anys.

El nou espai IOTICAT permetrà enfortir el propi ecosistema d'innovació, transferència i recerca de La Salle-URL, participant en la resolució de reptes conjuntament amb les empreses, emprenedors, i alumnes i personal docent del Campus. Tots aquests actors treballaran de forma conjunta per a desenvolupar les idees que impulsaran el futur, en un espai de connexió del talent i la recerca amb la societat i les empreses, i on es potenciarà les capacitats dels alumnes en aquests àmbits.

L'IOTICAT és una aposta molt clara per l'ecosistema català d'innovació, i està alineat amb el RIS3CAT, l'estratègia de recerca i innovació per a l'especialització intel·ligent de Catalunya que té com un dels objectius estratègics consolidar Catalunya com a pol europeu de coneixement i connectar les capacitats tecnològiques i creatives amb els sectors existents i emergents del territori.

Aposta de La Salle-URL per l'emprenedoria i la innovació de base tecnològica

L'IOTICAT serà el nou laboratori en què es treballarà tot allò vinculat a la interacció de les persones amb els canvis socials i tecnològics del seu entorn, amb un enfocament cap a la Internet de les Coses i, per evolució, cap a la Internet del Futur. L'IOTICAT està orientat a dissenyar, prototipar i escalar els productes i serveis del demà per apropar la societat i l'empresa, així com als alumnes i professors, a les noves realitats i a les necessitats de la societat del futur.

En total seran 2.000m2 dedicats a recerca, innovació i promoció del talent i l'emprenedoria. L'IOTICAT acollirà en una primera fase els investigadors actuals així com els laboratoris especialitzats.

En els darrers 20 anys La Salle-URL ha anat adaptant, focalitzant i enfortint la seva R+D+I , fins a l'actualitat, quan els seus 6 Grups de Recerca s'han unificat en La Salle R&D, reconegut per ACC10 com a Centre de Tecnologia i que acull més de 70 projectes l'any, d'àmbit internacional, estatal i local, tant de fons públics com privats, comptant amb més de 80 investigadors col·laborant conjuntament.

Un espai singular de 2.000m2

L'IOTICAT serà un espai totalment singular que s'ubicarà a la planta baixa de l'edifici de la residència del Campus. L'estudi Terradas Arquitectes amb Robert Terradas, director l'Escola d'Arquitectura de La Salle-URL, ha dissenyat l'IOTICAT que contempla un espai immersiu d'investigació inspirat en altres models de referència internacional.

El laboratori s'estructura en 4 espais:

  • Una àgora social comuna de reunió i trobada, que permet debatre, mostrar i contrastar qualsevol idea gestada durant el procés d'innovació per després posar-la a prova mitjançant el disseny i posteriors proves de concepte.
  • Creativity Room: espais destinats a fomentar la creativitat i l'intercanvi d'informació on s'aborden els reptes des de la imaginació i la creativitat. Serveix per a activitats estructurades, però també per facilitar una pluja d'idees que han de servir per desencadenar nous processos de recerca e innovació.
  • Maker Space: espai de treball dissenyat per a proporcionar eines a la comunitat d'investigadors d'Arquitectura, Management i Enginyeria juntament amb dissenyadors, inventors i empresaris perquè puguin desenvolupar projectes. El seu objectiu és promoure el desenvolupament participatiu, facilitar l'aprenentatge interdisciplinari i potenciar activitats de cocreació. A nivell de disseny, són laboratoris totalment oberts on es pensa, s'implementa i es proven i testegen les idees i els prototips.
  • City Lab: espai per al muntatge i test de les tecnologies que es desenvolupen. És el Showroom on mostrar els treballs realitzats dins de la fase final de qualsevol projecte: la valorització. Un espai obert on es desplegaran els diferents projectes i prototips en un entorn controlat de mesura.

Una nova metodologia: Learning by Challenge

A l'IOTICAT treballarà un equip multidisciplinar amb una àmplia diversitat de perfils que participaran en la metodologia singular de recerca: investigadors, empreses, emprenedors, alumnes, docents, etc.

L'IOTICAT referma l'estil de La Salle-URL, que evoluciona la Metodologia Learning by Doing (Aprendre Fent), utilitzada des de fa molts anys al Campus, cap a una nova metodologia, Learning by Challenge, la formació dels alumnes a través de la solució de reptes i que està present a tots els àmbits del Campus. Aquest laboratori permetrà anar més enllà del mètode del cas, fent servir noves formes d'investigació i transferència, amb processos sistematitzats, per poder afrontar els reptes del futur.

Transferència cap al teixit empresarial

La Salle-URL vol potenciar que les empreses que estan treballant en aquest àmbit s'impliquin en la generació de projectes i reptes que es resolguin a l'IOTICAT. Un dels seus objectius és facilitar la integració del teixit empresarial en un procés d'innovació i transferència de tecnologia sistematitzat. Podran participar des d'emprenedors, petites i mitjanes empreses, grans empreses fins a centres d'investigació d'àmbit local, estatal o internacional.

Amb aquest projecte es vol culminar un procés estratègic d'alineament de la R+D+I realitzada per la Universitat amb les necessitats del teixit empresarial trencant la barrera existent entre Empresa i Universitat, i dur a terme la transferència de coneixement necessària per la millora de la qualitat de vida a la societat.

Més informació:
Elisa Álvarez
Premsa i Relacions Externes
La Salle-URL
Tel. 932 902 386 | [email protected]