Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Slovenia

12/06/2017 | Press release | Distributed by Public on 12/06/2017 02:53

Prvi dan zasedanja vodij diplomacij držav članic Nata

6. 12. 2017

Prvi dan zasedanja vodij diplomacij držav članic Nata

Bruselj, 6. december 2017 - Sodelovanje Nato-EU, Severna Koreja in odnosi z Rusijo so bili na dnevnem redu prvega dne decembrskega zasedanja vodij diplomacij držav članic Severnoatlantskega zavezništva, ki se ga udeležuje minister za zunanje zadeve Karl Erjavec.

Ministri držav Nata so, ob prisotnosti visoke predstavnice EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Federice Mogherini ter zunanjih ministrov Finske in Švedske, razpravljali o možnostih nadaljnje krepitve sodelovanja med obema organizacijama.

Minister Erjavec je v svojem nastopu ocenil, da je bilo v tem času opravljenega veliko, vendar pa je potrebno skupne aktivnosti v prihodnje še okrepiti, zlasti na obrambnem področju. Primer učinkovitega sodelovanja med Natom in EU je preprečevanje nelegalnih migracij na območju širšega Mediterana. 'Veseli me, da je področje Zahodnega Balkana vključeno v omenjene predloge, saj je kontinuirano medsebojno sodelovanje v tej regiji velikega pomena za njeno varnost in stabilnost,' je na zasedanju poudaril slovenski zunanji minister.

Ministri so potrdili nova področja sodelovanja z EU - vojaška mobilnost, boj proti terorizmu in krepitev vloge žensk na področju miru in varnosti.

Zunanji ministri so na delovni večerji naslovili zaskrbljujoče dejavnosti Severne Koreje. Minister Erjavec je v svojem nastopu poudaril, da Slovenija podpira sankcije, da je potrebno nadaljevati z diplomatskimi prizadevanji ter se zavzel za tesnejše sodelovanje s partnerji in drugimi državami v regiji. Razprava je potekala tudi o odnosih med Natom in Rusijo, v njej so ministri med drugim izpostavili pomen odvračanja in obrambe ter kredibilnega dialoga.