Government of Romania

09/21/2020 | Press release | Distributed by Public on 09/21/2020 06:25

Alocuțiunea premierului Ludovic Orban la recepția organizată de ambasadorul Marii Britanii la București, domnul Andrew Noble, pentru a sărbători trecerea României(...)

[Check against delivery]

Ludovic Orban: Excelenţele voastre, doamnelor și domnilor ambasadori, stimați reprezentanți ai companiilor, ai mediului de afaceri și oficiali,

Mă bucur să fiu prezent astăzi aici și îi mulțumesc domnului ambasador pentru invitația pe care mi-a adresat-o și pentru cuvintele foarte frumoase pe care mi le-a adresat. Guvernul pe care îl conduc este un guvern care este orientat clar spre dezvoltarea investițiilor, care este orientat clar pe dezvoltarea tuturor instituțiilor și mecanismelor economiei de piață și, de asemenea, este un guvern care caută să creeze un mediu de afaceri cât mai prietenos pentru investitori, pentru toți cei care vor să înceapă sau să își dezvolte afacerile. Mă bucur că acest pas înainte, făcut de România și de Bursa de Valori București, este făcut în mandatul meu și acest pas reprezintă în mare parte dorința mea de mult timp. Economia de piață, capitalismul, trebuie să se bazeze pe o puternică piață de capital. România avea nevoie de acest pas înainte, dobândirea statutului de piață emergentă secundară, ca un semnal de încredere, în primul rând către jucătorii la bursă, către investitori, indiferent că sunt fonduri de investiții, fonduri de pensii sau alți investitori la bursă. De asemenea, cred că este un semnal de încredere și pentru toate companiile care au în gând să se listeze la bursă. Din acest motiv, chiar dacă Parlamentul a adoptat de curând o lege care a încercat să blocheze, doi ani de zile, orice listare la bursă a unei companii de stat, noi vom continua procesul de pregătire a companiilor să fie listate la bursă. De asemenea, vom încuraja companiile private să se listeze la bursă, prin instrumente de mai multe tipuri, instrumente financiare, instrumente fiscale, astfel încât campania de informare, în mod evident, pentru că o companie, practic, intră în Liga 1 în momentul în care este listată la bursă, iar orice companie care este listată la bursă este mult mai credibilă, are posibilitatea de finanțare mult mai mare și are inclusiv capacitatea de a se dezvolta pe piețe regionale sau pe piața globală. De asemenea, vom urmări un alt obiectiv: să creștem interesul cetățenilor pentru Bursa de Valori, să creștem numărul celor care investesc în acțiuni, în titluri de valoare pe bursă, pentru că, sigur, este mai riscant să investești pe bursă, dar în același timp, e şi mai palpitant, iar câștigurile pe care le înregistrezi pot să fie mult mai mari decât alte instrumente de a-ţi investi resursele financiare. Într-un cuvânt, pasul făcut cred că trebuie urmat de alţi paşi, cât mai repede, trebuie să evoluăm, printr-o capitalizare constantă, o creștere a capitalizării bursiere, o creștere a numărului firmelor care se listează la bursă, o creștere a atractivității Bursei de la București pentru investitori și, de asemenea, o creștere constantă a numărului de jucători de pe bursă. Pentru că dezvoltarea Bursei este cel mai cert indicator al dezvoltării economice a României. Mulțumesc!