Europa-Kommissionen - Repræsentation i Danmark

03/05/2021 | Press release | Distributed by Public on 03/05/2021 05:18

Erklæring fra Europa-Kommissionen forud for den internationale kvindedag 2021

I anledning af den internationale kvindedag har Kommissionen udsendt følgende erklæring:

'Sidste år var et svært år. Covid-19-pandemien sparede ingen og har især haft store konsekvenser for kvinder i hele verden. Læger, sygeplejersker, lærere og butiksassistenter - job, der ofte bestrides af kvinder - har befundet sig i pandemiens frontlinje. Og det samtidig med, at kvinderne måtte påtage sig endnu større ansvar derhjemme.

Lad os bruge et øjeblik på at takke kvinderne for deres mod, deres medfølelse og deres bidrag til at bekæmpe denne krise, bl.a. ved at holde vores samfund, plejesystemer og de vigtigste tjenester i gang.

Kvinder udgør flertallet af frontlinjearbejderne i sundhedssektoren, men de har knap nok været repræsenteret i de beslutninger, der er truffet om pandemien. F.eks. stod mænd i spidsen for 85,2 % af de nationale særlige covid-19-taskforcer i 87 lande, herunder 17 EU-lande.

Ligestilling mellem kønnene må og skal stå i centrum for genopretningen efter pandemien. Ifølge forordningen om genopretnings- og resiliensfaciliteten skal ligestilling mellem kønnene og lige muligheder for alle tages i betragtning og fremmes under udarbejdelsen og gennemførelsen af de nationale genopretnings- og resiliensplaner. Kvinder skal også være bedre repræsenteret i lederstillinger, hvad enten det er i politik eller i virksomhedsbestyrelser - og det vil vi fortsat kæmpe for.

Kommissionen har gjort sit yderste for at skabe større ligestilling mellem kvinder og mænd i og uden for Europa. I går fremlagde vi et forslag om nye tiltag, der skal håndhæve princippet om lige løn, og fører dermed et af de centrale elementer i EU's ligestillingsstrategi ud i livet. Ligestilling mellem kønnene er et af de centrale principper i den europæiske søjle for sociale rettigheder og i den ambitiøse handlingsplan, der blev fremlagt i denne uge for at gennemføre søjlen. Ligestilling mellem kønnene står også i centrum for EU's optræden udadtil. EU's kønshandlingsplan (GAP III) skitserer en modig og operationel dagsorden, der skal fremme ligestilling og sikre, at kvinder og piger i hele verden kan deltage i udformningen af demokrati, retfærdighed, fred og sikkerhed.

Covid-19-pandemien har forværret ulighederne i vores samfund. Kvinder er udsat for store risici, herunder til tider i deres eget hjem. Senere på året vil Kommissionen fremlægge et nyt forslag til bekæmpelse af kønsbaseret vold. I vores partnerlande har det fælles EU/FN-Spotlightinitiativ tilpasset de prioriterede tiltag, der skal afskaffe alle former for kønsbaseret vold, til at fokusere på akutte behov.

Vi må kæmpe hårdt for fremskridt, og vi må holde fast i dem. Vi må arbejde for, at Europa bliver ved med at ligge i front, når det gælder kvinders rettigheder. Tilbageskridt er ikke en mulighed, og vi vil fortsat gå videre.'

Baggrund

I overensstemmelse med de tilsagn, som Kommissionens første kvindelige formand, Ursula von der Leyen afgav sidste år, har næstformand Vera Jourová og kommissær Helena Dalli fremlagt en strategi for ligestilling mellem kønnene 2020-2025. Strategien indeholder en række ambitiøse tiltag, der skal fremme ligestillingen i og uden for Europa. Kommissionen offentliggør i dag sin årlige rapport om ligestilling mellem mænd og kvinder, der er den første rapport under den nye strategi (se pressemeddelelsen).

En af hovedprioriteterne i strategien og en politisk prioritet for kommissionsformand Ursula von der Leyen var et initiativ til at styrke princippet om lige løn ved hjælp af løngennemsigtighed. Det vedtog Kommissionen et lovgivningsforslag om i går. Kommissionen vil også fortsat presse på for at få vedtaget forslaget fra 2012 til et direktiv om en mere ligelig kønsfordeling i virksomhedsbestyrelser.

Kommissionen arbejder også på et nyt lovgivningsinitiativ til bekæmpelse af kønsbaseret vold. En offentlig høring om initiativet blev iværksat i februar. Samtidig er EU's tiltrædelse af Europarådets Istanbulkonvention fortsat en central prioritet for Kommissionen. I juni 2020 vedtog Kommissionen EU's første strategi for ofres rettigheder nogensinde og intensiverede sin kamp mod kønsbaseret vold.

Bekæmpelse af vold mod kvinder på internettet er et andet vigtigt element i ligestillingsstrategien. Strategien støttes af en retsakt om digitale tjenester, som Kommissionen fremlagde i december 2020. Den sigter mod yderligere at harmonisere og ajourføre reglerne for udbydere af digitale tjenester, samtidig med at den tager hånd om ulovligt indhold, der formidles af brugerne, og sikrer beskyttelse af de grundlæggende rettigheder. I handlingsplanen for digital uddannelse og den europæiske dagsorden for færdigheder præsenterede Kommissionen en række tiltag, der skal fremme en ligelig deltagelse af mænd og kvinder i IKT-relaterede erhverv og udvikling af digitale færdigheder. Den styrkede ungdomsgaranti støtter initiativer, der skal bekæmpe kønsskævhed og forskelsbehandling i forbindelse med beskæftigelsesrådgivning og -vejledning.

I tråd med målene i handlingsplanen for medier og audiovisuelle medier vil Kommissionen snart iværksætte en bevidstgørelseskampagne om køn og mangfoldighed med fokus på inspirerende rollemodeller i den audiovisuelle sektor og nyhedsmediesektoren. Det indgår i en bredere indsats for at fremme kønsbalancen og mangfoldigheden i den kreative og kulturelle sektor, som også omfatter tiltag, der gennemføres under Media-programmet Et Kreativt Europa.

Kønsdimensionen er fuldt integreret i Horisont Europa-programmet og et nyt europæisk rum for forskning og innovation. Inklusion og ligestilling er også centrale elementer i programmet Erasmus+, som støtter kvindelige sociale iværksættere eller akademikere og bidrager til at åbne nye forskningsområder inden for ligestilling mellem kønnene, bæredygtighed og styrkelse af kvinders indflydelse og status. For at fremhæve europæiske kvinders resultater inden for forskning, innovation, uddannelse, kultur og sport har Mariya Gabriel, kommissær med ansvar for innovation, forskning, kultur, uddannelse, ungdom og sport, lanceret en kampagne på de sociale medier: EUwomen4future.

Kommissionens Fælles Forskningscenter og Det Europæiske Institut for Ligestilling mellem Mænd og Kvinder (EIGE) har i dag søsat et fælles samarbejdsprojekt - portalen til overvågning af ligestillingsstrategien for 2020-2025.

Den nye flerårige finansielle ramme for 2021-2027 styrker integrationen af kønsaspektet i anvendelsen af EU-budgettet, navnlig gennem EU's strukturfonde. NextGenerationEU lægger også særlig vægt på ligestilling mellem kønnene. Det skal navnlig fremgå af de nationale genopretnings- og resiliensplaner, hvordan de investeringer og reformer der vil blive finansieret af genopretnings- og resiliensfaciliteten, forventes at bidrage til at fremme ligestilling mellem kønnene og lige muligheder for alle.

Den højtstående repræsentant/næstformand Josep Borrell og kommissær Jutta Urpilainen har fremlagt en række tiltag under den nye kønshandlingsplan (GAP III) for 2021-2025, der skal skabe større ligestilling mellem kønnene og styrke kvinders indflydelse og status uden for EU. Spotlightinitiativet, som er iværksat af Europa-Kommissionen i samarbejde med De Forenede Nationer, fokuserer især på kønsbaseret vold på globalt niveau.

Yderligere oplysninger

Pressemeddelelse - den internationale kvindedag 2021: Covid-19-pandemien er en bremseklods for ligestilling mellem kønnene

Pressemeddelelse om løngennemsigtighed: Kommissionen foreslår foranstaltninger for at sikre lige løn for lige arbejde

Pressemeddelelse fra Det Europæiske Institut for Ligestilling mellem Mænd og Kvinder (EIGE): Covid-19 afsporer fremskridt inden for ligestilling

Webside om ligestilling