ROSA - Agentia Spatiala Romana

10/11/2021 | News release | Distributed by Public on 10/11/2021 11:20

Complexul de lansare Ariane 6 a fost inaugurat la Portul Spațial European

Complexul de lansare a viitoarelor rachete Ariane 6 a fost inaugurat în Guyana Franceză. Cu această ocazie, ESA marchează o altă etapă importantă în proiectul Ariane 6, deoarece avansează cu teste ale vehiculului de lansare și ale bazei de lansare și continuă pregătirile pentru prima campanie de lansare.

Vizibil cu ușurință din spațiu, complexul dispune de structuri remarcabile atât deasupra, cât și sub pământ, special proiectate pentru a susține lansările Ariane 6 din următorul deceniu.

Programul Ariane 6 este finanțat și dezvoltat de ESA, noul vehicul de lansare înlocuind racheta Ariane 5. Disponibil în două versiuni, cu două sau patru boostere, Ariane 6 va oferi mai multă performanță și flexibilitate decât predecesorul său. Acest lucru deschide noi oportunități și garantează accesul continuu la spațiu pentru statele membre ale ESA.

Complexul de lansare Ariane 6 este o reușită a ingineriei, acesta fiind conceput pentru a optimiza performanța sistemului de lansare și fluxul de lucru operațional. Proiectarea sa a beneficiat de lecțiile învățate în construcția și funcționarea complexelor existente de lansare Ariane, Vega și Soyuz la portul spațial.

Integrarea finală a lui Ariane 6 va avea loc pe o platformă mobilă, la fel ca Soyuz și Vega.

Treapta principală și cea superioară vor fi integrate orizontal în interiorul construcției ansamblului vehiculului de lansare și pregătite pentru lansare. Construcția are 20 m înălțime, 112 m lungime și 41 m lățime, și se află la aproximativ 1 km de zona de lansare.

Integrarea orizontală reduce costul complexului și al integrării, oferind în același timp un nivel mai ridicat de flexibilitate și potențial de dezvoltare, și permițând accesul mai facil la întreaga rachetă. Per total, îmbunătățirea integrării și operațiunilor Ariane 6 va reduce durata unei campanii de lansare de la luni la săptămâni.

Mai multe detalii aici.

Credit imagine: ESA / CNES / Arianespace