Ministry of Finance of the Republic of Montenegro

11/28/2018 | Press release | Distributed by Public on 11/28/2018 10:39

SAOPŠTENJE: Potpisan Ugovor o kreditu sa EIB-om za rekonstrukciju 5 magistralnih pravaca u Crnoj Gori Ministar Radunović: U velikoj mjeri radimo na unapređenju putne infrastrukture

Ministar finansija, Darko Radunović i direktor EIB-a za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan u Evropskoj investicionoj banci, Matteo Rivellini potpisali su danas Ugovor o kreditu između Vlade Crne Gore i Evropske investicione banke, za finansiranje projekta 'Program rekonstrukcije magistralnih puteva' u Crnoj Gori, u iznosu od 40 miliona eura.

Pomenutim Projektom planirana je rekonstrukcija putnih pravaca Pljevlja - Mihajlovica, u dužini od 10 km, Barski most - Dobrakovo - Bijelo Polje, u dužini od 14,6 km, Berane - tunel Lokve - Rožaje, u dužini od 30,9 km, Lepenac - Ribarevine - Poda - Berane, u dužini od 39,8 km i Kamenovo - Petrovac - Bar, u dužini od 23,3 km. Ukupna dužina magistralnih puteva koji će se rekonstruisati sredstvima iz ovog kredita je 125 km. Realizacija projekta očekuje se u periodu 2019 - 2022. godine.

Ministar Radunović je prilikom potpisivanja naglasio da projekat 'Program rekonstrukcije magistralnih puteva' predstavlja nastavak uspješne dugogodišnje saradnje između Evropske investicione banke i Države Crne Gore i iskazao uvjerenje da će u velikoj mjeri doprinijeti unapređenju putne infrastrukture u Crnoj Gori. Takođe, podsjetio je da se saradnja realizuje u oblasti putne i željezničke infrastrukture, komunalnih projekata, dok je za narednu godinu predviđeno da se saradnja proširi i na oblast obrazovanja.

'Kada je riječ o samim uslovima kreditiranja, ovaj kredit, u visini od 40 miliona eura, karakteriše period otplate koji ne može biti duži od 20 godina od datuma prvog povlačenja sredstava, dok će grejs period biti maksimalno 5 godina. Kada je riječ o kamatnoj stopi, ona će biti utvrđena u momentu povlačenja sredstava što će zavisiti od uslova na tržištu. U svakom slučaju, konačni uslovi biće povoljni u skladu sa dosadašnjom saradnjom sa EIB-om', saopštio je ministar Radunović.

Gospodin Rivellini je poručio da je počastvovan što danas kao predstavnik banke EU ima priliku da potpiše dva Ugovora i istakao da je to u skladu sa ciljevima EU i razvojnim ciljevima Crne Gore i da će se ovim sredstvima unaprijediti lokalne ekonomije i podstaći ekonomski rast, ali i ekonomska otpornost. EIB kao finansijski ogranak EU ne djeluje samo u zemljama članicama već i na mnogo širim područjima, te tako ima mogućnost da bude prisutna i u Crnoj Goroj. Bliskom saradnjom sa EK i Delegacijom EU, Evropska investiciona banka spaja svoje zajmove sa donacijama i na taj način postiže optimalan finansijski paket. Podsjetio je da zaključno sa danas potpisanim Sporazumima finansijska podrška Crnoj Gori od strane EIB-a iznosi 144,5 miliona eura i naglasio da je prošle godine za razvoj malih i srednjih preduzeća i za sektor željeznice odvojeno 140 miliona eura. Najavio je da će do kraja godine biti još jedna donacija u iznosu od 3 miliona eura za izgradnju novog postrojenja prerade otpadnih voda u Bijelom Polju, čime će se investicije dodatno povećati.

Potpisan je i Ugovor o donaciji Evropske investicione banke u iznosu od 1,5 miliona eura, za usluge nadzora nad izvođenjem radova na projektima po 'Programu rekonstrukcija magistralnih puteva'.

Ugovor su potpisali direktor Direkcije za saobraćaj, Savo Parača u ime Ministarstva saobraćaja i pomorstva, i direktor EIB-a za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan u Evropskoj investicionoj banci, Matteo Rivellini.

'Ideja nam je da u narednom periodu ozbiljno promijenimo sliku i stanje na crnogorskim putevima ', izjavio je direktor Parača i zahvalio se Vladi Crne Gore što je prepoznala izuzetno dobar program koji je uradila Direkcija za saobraćaj, i Evropskoj investicionoj banci na grantu koji će služiti kao tehnička podrška dobijanju kvalitetnog nadzora koji će pratiti realizaciju svih naših programa.

Potpisivanju Ugovora je prisustvovala zamjenica šefa odsjeka za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Audrone Urbonaviciute i poručila da su potpisani Ugovori veoma važni za Crnu Goru i EU i da će se uloženim sredstvima poboljšati putna mreža. 'Program će poslužiti i za rehabilitaciju reformskih prioriteta u oblasti povezivanja i unaprijediti i ohrabriti politički dijalog sa EU', zaključila je g-đa Urbonaviciute.

Izjave i fotografije potpisnika Ugovora možete preuzeti na serveru Vlade Crne Gore.

PR SLUŽBA

MINISTARSTVA FINANSIJA