Ministry of Finance of the Republic of Slovenia

07/17/2017 | Press release | Distributed by Public on 07/17/2017 16:29

Ministra Vraničar Ermanova in Le Maire za spoštovanje, a tudi poenostavitev pravil iz pakta za stabilnost in rast

17. 7. 2017

Ministra Vraničar Ermanova in Le Maire za spoštovanje, a tudi poenostavitev pravil iz pakta za stabilnost in rast

Pariz, 17. julij 2017 - Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman se je danes mudila na delovnem obisku v Parizu. Sestala se je z novim francoskim finančnim ministrom Brunom Le Mairom, s katerim sta se strinjala, da je treba pravila iz pakta za stabilnost in rast spoštovati, a razmisliti tudi o njihovi poenostavitvi. Ministrica se je srečala tudi z generalnim sekretarjem Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angelom Gurrio, ki je pozdravil napredek Slovenije v minulih letih.

Ministra Le Maire in Vraničar Ermanova sta se v pogovoru osredotočila na aktualne evropske teme. Strinjala sta se, da je treba pravila iz pakta za stabilnost in rast, ki določa zgornjo mejo za javnofinančni primanjkljaj in javni dolg, spoštovati. To je po njunem mnenju zelo pomembno za nadaljnji razvoj območja evra, predstavlja pa tudi temelj za razmišljanja o poenostavitvi pravil, za kar se zavzema Slovenija.

Na kratko sta pregledala tudi stanje pogajanj v okviru postopka okrepljenega sodelovanja na področju davka na finančne transakcije, v katerem sodelujeta tudi Francija in Slovenija. Ministrica Vraničar Ermanova je spomnila, da Slovenija podpira razloge in cilje za uvedbo omenjenega davka ter se zavzema za široko davčno osnovo in nizko davčno stopnjo.

Ministrica je francoskega kolega spomnila tudi na izpostavljenost Slovenije do Grčije, ki je po deležu BDP najvišja med evrskimi državami. Izrazila je zadovoljstvo, da so finančni ministri območja evra junija potrdili zaveze iz maja lani, v skladu s katerimi bodo pri pripravi kakršnihkoli novih predlogov za reševanje vprašanja vzdržnosti grškega dolga upoštevali izredno visoko breme nekaterih članic.

Glavna tema pogovora z generalnim sekretarjem OECD Gurrio pa je bilo redno poročilo o ekonomskem pregledu Slovenije, ki ga OECD za članice objavi vsaki dve leti. Naslednje poročilo za Slovenijo bo objavljeno septembra letos, ko bo Gurria tudi obiskal Slovenijo.

Gurria je pozdravil napredek Slovenije v minulih letih. Posebej je izpostavil, da ostaja Slovenija med vodilnimi članicami OECD glede novih iniciativ na področju izmenjave podatkov za davčne namene. Ministrica Vraničar Ermanova je ob tem poudarila, da je to za Slovenijo kot odprto gospodarstvo posebnega pomena, saj gre za enega ključnih orodij v boju proti davčnim goljufijam mednarodnih razsežnosti.

Med izzivi, ki še čakajo Slovenijo, je Gurria poudaril nujnost dolgoročnega obvladovanja stroškov staranja, pozval pa nas je tudi k nadaljevanju javnofinančne konsolidacije, izboljšav v bančnem sistemu (npr. zniževanja obsega slabih posojil) in priprave strategije spretnosti prebivalcev Slovenije.

Služba za odnose z javnostmi