Ministry of Foreign Affairs and European Integration of the Croatian Republic

02/23/2021 | Press release | Distributed by Public on 02/23/2021 11:04

Ministar Grlić Radman na sastanku s potpredsjednicom Europske komisije Dubravkom Šuicom

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se u Bruxellesu u utorak, 23. veljače 2021. godine, s potpredsjednicom Europske komisije za demografiju i demokraciju Dubravkom Šuicom.

Potpredsjednica Šuica izvijestila je ministra o radu na Konferenciji o budućnosti Europe te o utjecaju demografskih promjena na položaj Europe u svijetu, ali i o Dugoročnoj viziji za ruralna područja te o socijalnim pitanjima poput potpore mladima i djeci.

Vezano uz Konferenciju o budućnosti Europe, ministar Grlić Radman istaknuo je zadovoljstvo da je tako bitna tema u resoru povjerenice Šuice, s obzirom na važnost uključivanja građana u raspravu o budućem uređenju Europske unije. 'Vjerujem kako će se nakon pokretanja Konferencije o budućnosti Europe nadalje razvijati vizija i temeljne smjernice funkcioniranja Europske unije na jedan sveobuhvatan način s brojnim dionicima. Naša europska demokracija te učinak demografskih promjena ključni su za našu ulogu u svijetu te nam je suradnja s Europskom komisijom u tom području iznimno važna', naglasio je ministar.

'Pokretanje Konferencije o budućnosti Europe ključno je u trenutku kada je Europska unija suočena s pandemijom koronavirusa, ali i nizom drugih izazova, od klimatskih promjena, rasta populizma i dezinformacija. Naša uloga je približiti Uniju svim građanima te prenijeti njihove ideje i razmišljanja u konkretan proces donošenja odluka. Konferencija će biti ključna u mjesecima i godinama koje dolaze, zajedno s procesom zelene, digitalne i demografske tranzicije', izjavila je potpredsjednica Šuica.

Na sastanku je, također, bilo riječi o ostalim aktualnim europskim temama poput važnosti koordinacije cijepljenja protiv COVID-19 na razini Europske unije.