Results

Government of Greenland

10/14/2020 | Press release | Distributed by Public on 10/14/2020 04:42

Influenza vaccination i en tid med Covid-pandemi

I efteråret 2020 udvides anbefalingerne for influenza-vaccinationer til en bredere gruppe en sædvanligt på grund af den nuværende Covid-19 pandemi. Influenza udgør en særlig risiko for mange af de personer, der også er i øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb, hvis de bliver syge med Covid-19.

I lyset af Covid-19 pandemien er der også stort fokus på at forebygge smittespredning med influenza i samfundet. Målet er generelt at nedbringe sygdomsbyrden i befolkningen, særligt hos borgere i risiko for alvorlige forløb med influenza. Det er også målet at undgå forebyggelig sygdom i sundheds- og plejesektoren.

Sundhedsvæsenet har foreløbigt modtaget 4.500 vacciner, der er ved at blive distribueret ud til alle regioner. Der vil senere komme yderligere forsyninger.

Information om hvor og hvornår vaccinationerne foregår udmeldes lokalt via opslag i byerne, lokalaviser og sociale medier. I større bygder vil borgere og personale blive tilbudt vaccine i bygden. For borgere i mindre bygder tilbydes vaccinationen i forbindelse med ophold i byer.

Influenzavaccinationen kan til udvalgte grupper tilbydes som en samlet pakke sammen med vaccination mod pneumokoksygdom. De udvalget grupper er ældre på 65 år og derover samt patienter med visse kroniske sygdomme.

Da der i år skal vaccineres ekstra mange vil der på de enkelte vaccinationssteder ske en prioritering i rækkefølgen af, hvem der først vil blive tilbudt vaccination.

Prioriteringsrækkefølgen fremgår af tabellen. Det vil blive udmeldt lokalt, hvornår de enkelte målgrupper kan blive vaccineret.

Prioritet

Målgrupper i prioriteret rækkefølge

1

Alle på 65 år og ældre

2

Patienter med visse kroniske sygdomme under 65 år

3

Svært overvægtige (vejledende BMI > 40)

4

Gravide i 2. og 3. trimester

5

Medarbejdere i sundhedsvæsenet med tæt kontakt til personer i særlig risiko

6

Medarbejdere i kommunerne med tæt kontakt til personer i særlig risiko (alderdomshjem, hjemmepleje)

7

Medarbejdere på udvalgte arbejdspladser (arbejdsgiverbetalt)

8

Privatpersoner (egenbetaling)

De under punkt 2 nævnte kroniske sygdomme omfatter følgende:

  • Kronisk lungesygdom
  • Hjerte- og karsygdomme (undtaget isoleret forhøjet blodtryk)
  • Diabetes 1 eller 2
  • Medfødt eller erhvervet immundefekt
  • Påvirket respiration på grund af nedsat muskelkraft
  • Kronisk lever- og nyresvigt
  • Andre kroniske sygdomme, hvor tilstanden medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsrisiko

Alle, som tilhører en eller flere af målgrupperne for årets influenza-vaccination opfordres meget til at lade sig vaccinere. Det er et af de mange initiativer der skal til for at Grønland kan komme bedst muligt igennem Covid-19 pandemien.

Yderligere information kan få ved henvendelse til landslæge Henrik L Hansen, tlf. 553561.