Results

ECSI - Employers´ Confederation of Service Industries

02/27/2020 | Press release | Distributed by Public on 02/27/2020 04:51

EK suosittelee yrityksiä varautumaan koronaviruksen mahdolliseen laajamittaiseen leviämiseen

EK suosittelee yrityksiä varautumaan koronaviruksen mahdolliseen laajamittaiseen leviämiseen

27.2.2020, 12:33
Tulosta

Kiinasta alkuvuonna käynnistynyt uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia on viime päivinä osoittanut huolestuttavia merkkejä. Virus aiheuttaa influenssaa muistuttavia hengitystieoireita. Osa tartunnan saaneista voi myös saada keuhkokuumeen. Suurin osa sairastuneista saa kuitenkin nykytiedon valossa vain lieviä oireita. EK suosittaa yrityksille 'oma ilmoitus esimiehelle' -käytäntöä. Tämä vähentää flunssan tarttumista.

Minkäänlaiseen paniikkiin ei ole aihetta, mutta viruksen leviämisen uhka on siinä määrin vakava, että EK suosittelee yritysten päivittävän omat varautumissuunnitelmansa.
Tässä muutamia käytännön toimenpiteitä, joita yritysten on syytä harkita:

1) Tärkein asia viruksen leviämisen estämisessä on hyvä käsihygienia. Yritysten on syytä muistuttaa niistä henkilöstöään (kts. tarkemmin alla usein kysytyistä kysymyksistä). Tällä hetkellä ehtii vielä ottamaan kausi-influenssarokotteen.

2) Yritysten on hyvä ohjeistaa henkilöstönsä siitä, miten oireita saaneiden halutaan käyttäytyvän. Yrityksiä suositellaan ottamaan 'oma ilmoitus esimiehelle' -käytäntö epidemia aikana.

Hengitystieoireita saaneiden on tärkeää olla etäyhteydessä (puhelin, chatti) omaan työterveyshuoltoon tai oman alueen terveyskeskukseen tai sairaalaan, josta työntekijät saavat terveydenhuollon toimijalta toimintaohjeet oireiden ja matkustushistorian perusteella.

3) Yrityksen matkustus on syytä ottaa tarkempaan kontrolliin. Monet yritykset ovat jo rajoittaneet matkustamista esimerkiksi Kiinaan, vähintään tietyille alueille siellä.

Tällä hetkellä Suomen ulkoministeriö (UM) suosittelee koronavirusriskin takia välttämään tarpeetonta matkustamista Kiinaan. Lisäksi UM suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Kiinassa Wuhanin kaupunkiin sekä Hubein maakuntaan sekä harkitsemaan erityisen tarkkaan matkustamista Kiinassa Zhejiangin maakuntaan.

Muiden maiden osalta UM suosittelee koronavirusriskin vuoksi välttämään tarpeetonta matkustamista Etelä-Koreassa Daegun kaupunkiin ja Pohjois-Gyeongsangin maakuntaan. Pohjois-Italian Veneton, Lombardian ja Piemonten alueilla UM kehottaa seuraamaan tarkasti paikallisten viranomaisten ohjeita.

Linkki UM:n matkustusohjeistukseen alla.

4) Yritysten on hyvä miettiä, onko riskialueilla vierailleiden syytä tehdä töitä etänä kotoaan tietty aika matkalta palaamisen jälkeen, vaikka eivät olisikaan saaneet oireita.

5) Yritysten on syytä seurata tilanteen kehittymistä tarkoin, mieluiten päivittäin ja päivittää varautumisensa tasoa tilanteen kehittymisen ja viranomaisohjeistuksen muutosten mukaisesti. Suomessa terveydellisestä viranomaisohjeistuksesta vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Ulkoministeriö vastaa matkustusohjeista ja maakohtaisista matkustustiedotteista.

6) Yritysten on syytä tarkistaa matkavakuutusturvansa ehdot. Mikäli vakuutukseen sisältyy ns. kriisiturva, se voi korvata peruuntuneen tai keskeytyneen matkan kustannuksia. Ehdoissa on vakuutusyhtiökohtaisia eroavaisuuksia

7) Mahdollisen laajamittaisen leviämisen varalta on hyvä käynnistää skenaariopohjainen työ sen ymmärtämiseksi:
- miten laajamittaiset henkilöstön poissaolot vaikuttaisivat yrityksen toimintaan ja miltä osin näitä riskejä voitaisiin minimoida esimerkiksi ohjeistamalla tarvittaessa, että henkilöstö työskentelee kotoaan käsin kaikissa niissä työtehtävissä, missä se on mahdollista ja miltä osin yritys voi esimerkiksi hankkia tilapäistyövoimaa mahdollisen sairastuvuuspiikin aikana.
- miten tilanne tällä hetkellä vaikuttaa yrityksen raaka-aineiden, varaosien ja muiden hyödykkeiden saantiin ja onko sen mahdollista ottaa käyttöön tai varautua rakentamalla vaihtoehtoisia hankintakanavia, mikäli tilanne olennaisesti heikkenee.

EK tulee myös seuraamaan tilanteen ja viranomaisohjeiden kehittymistä tarkoin ja päivittää tällä sivulla olevia ohjeita tarvittaessa.

Yleisiä kysymyksiä koronaviruksesta

Miten uusi koronavirus tarttuu?
Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Ilmassa virukset eivät säily. Mahdollisesti virus tarttuu myös kosketuksen kautta. Koronavirukset eivät kuitenkaan säily päiväkausia pinnoilla vaihtelevissa lämpötiloissa. Uusi koronavirus voi tarttua ihmisestä toiseen. Taudin itämisajaksi on arvioitu 2-12 päivää, keskimäärin noin 5 päivää.

Mitkä ovat uuden koronaviruksen oireet?
Nykytiedon mukaan monien sairastuneiden oireet ovat olleet lieviä, mutta joukossa on ollut myös vakavasti sairastuneita. Monella vakavampia oireita saaneella on lisäksi ollut jokin perussairaus. Oireita ovat mm. kuume, yskä, hengenahdistus, lihassärky, väsymys

Miten uutta koronavirusta ehkäistään?
Uuden koronaviruksen aiheuttamia tartuntoja ehkäistään samalla tavoin kuin muitakin hengitystieinfektioiden aiheuttajia. Hengitystieinfektioita vältetään parhaiten huolehtimalla käsi- ja yskimishygieniasta.

Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi. Pese kädet vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan Jos niitä ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta. Käytä kertakäyttöpyyhkeitä käsien kuivaamiseen. Jos käytät suu-nenäsuojusta, älä koskettele sitä käsilläsi.

Vältä läheistä kosketusta henkilöön, jolla on hengitystieinfektio. Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.

Lisätietoja


Markku Rajamäki

Johtava asiantuntija
Lainsäädäntö ja hallinto
09 4202 3225
040 553 9137

Yrityslainsäädäntö

Yritysturvallisuus


Auli Rytivaara

Asiantuntijalääkäri
Työelämä
040 356 7594

Sosiaali-, terveys- ja työvoimapolitiikka

Post navigation

Kommentit

Kommentoi Peruuta vastaus