Results

Government of the Republic of Montenegro

09/10/2019 | News release | Distributed by Public on 09/10/2019 09:22

Darmanović - Čavušoglu u Ankari: Prijateljski i sadržajni odnosi Crne Gore i Turske osnaženi intenzivnom ekonomskom saradnjom

Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović boravio je danas u prvoj zvaničnoj posjeti Republici Turskoj, na poziv ministra vanjskih poslova Mevluta Čavušoglua.

U razgovoru sa turskim kolegom, ocijenjeno je da dvije zemlje imaju prijateljske i sadržajne odnose, koji su dodatno osnaženi savezništvom u NATO, te čvrsto povezani ekonomskom saradnjom i brojnim potencijalima za njihovo dalje unapređenje.

Naglašen je značaj daljeg intenziviranja političkog dijaloga dvije zemlje i konstatovana intenzivna ekonomska saradnja, kontinuirano povećanje robne razmjene i porast broja stranih direktnih investicija.

Sagovornici su se saglasili da dvije zemlje ostvaruju kvalitetnu saradnju i u okviru NATO u cilju stabilnijeg i bezbjednijeg okruženja.

Ministar Darmanović je ocijenio da će unapređenju bilateralnih odnosa doprinijeti i otvaranje Generalnog konzulata Crne Gore u Istanbulu, kao i Konzulata Turske u Bijelom Polju. Takođe, istakao je i kontinuirani doprinos turske Agencije za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA), dodajući i da stipendiranje crnogorskih studenata doživljavamo kao dragocjenu podršku u nadgradnji znanja i razvoja.

Ministar Čavušoglu je kazao da posjeta predstavlja nastavak intenzivnog dijaloga, koji za rezultat ima visok stepen međusobnog razumijevanja i saradnje. Ponovio je posvećenost Turske snaženju odnosa dvije zemlje, saglasivši se da su ekonomska saradnja i trgovinska razmjena prepoznate kao prioritetne oblasti.

Šef diplomatije Čavušoglu je kazao da Turska i Crna Gora ostvaruju intenzivnu saradnju u oblastima odbrane, kulture i saobraćaja, i ukazao na značaj njenog daljeg unapređenja, kako u pomenutim oblastima tako i u domenu zdravstva i obrazovanja.

Ministar Darmanović je u nastavku posjete imao sastanke sa predsjednikom Velike narodne skupštine Mustafom Šentopomi potpredsjednikom Turske Fuatom Oktajom. Sagovornici su ukazali na značaj multietničkog sklada po kojem je Crna Gora prepoznata i razgovarali o odnosima u regionu Zapadnog Balkana, ekonomskoj i parlamentarnoj saradnji.

Tokom zvanične posjete Turskoj, ministar je položio vijenac na vječnu kuću Mustafe Kemala Ataturka, a upriličen je i obilazak mauzoleja posvećenog osnivaču Republike Turske.

Ministarstvo vanjskih poslova