Ajuntament de Barcelona

10/11/2017 | Press release | Distributed by Public on 10/11/2017 06:15

Mòdol i Montaner ressalten a Buenos Aires el potencial de l’arquitectura urbana de Barcelona

La capital catalana és la ciutat convidada d'honor a la Biennal Internacional d'Arquitectura de Buenos Aires, que se celebra del 9 al 20 d'octubre a la Usina del Arte de la capital argentina

Els regidors han participat en les conferències inaugurals de la participació catalana, que presenta, a través d'una exposició i conferències, un concepte de patrimoni que va més enllà de la protecció històrica i té per objectiu destacar l'indubtable valor que l'arquitectura, l'espai públic i el paisatge urbà suposen per a la societat

La ciutat de Barcelona és la ciutat convidada d'honor a la Biennal Internacional d'Arquitectura de Buenos Aires, que s'està celebrant del 9 al 20 d'octubre a la Usina del Arte de la capital argentina. Aquesta Biennal se celebra des de 1985 i s'ha convertit en un dels esdeveniments més importants de la regió, pionera de les Biennals de Llatinoamèrica i reconeguda dins de la trilogia més rellevant, juntament amb la de Venècia i São Paulo.


Dins d'aquest marc, Buenos Aires es converteix en un espai de diàlegs culturals entrecreuats, conferències d'arquitectes de renom a nivell mundial i exposicions que situen a l'arquitectura en un primer plànol de debat.

Amb motiu de la presència de Barcelona a la Biennal Internacional d'Arquitectura de Buenos Aires com a ciutat convidada d'honor, l'Ajuntament de Barcelona i l'Institut Ramon Llull han organitzat un programa de conferències i una exposició, que inclou un programa acadèmic, i que tindran lloc a la Usina del Arte. A més d'aquesta representació oficial, Barcelona té presència en altres espais culturals de la ciutat a través d'un extens programa d'arts escèniques i workshops.

Durant les conferències inaugurals de la participació catalana celebrades aquest dimarts, el regidor d'Arquitectura, Paisatge i Patrimoni, Daniel Mòdol, ha afirmat que la ciutat 'vol aprofundir en el valor que l'arquitectura urbana té per als ciutadans i ciutadanes, i com s'esta vivint i es viu a Barcelona'. 'Volem recordar que l'arquitectura urbana fa ciutat, identitat i patrimoni', ha afegit, i ha remarcat que 'mantenir i potenciar la consciència col•lectiva sobre la qualitat dels espais on es desenvolupa la vida ciutadana permetrà conèixer les identitats urbanes de cadascú i decidir, entre tots, com fer-les evolucionar'.

Al seu torn, el regidor d'Habitatge, Josep Maria Montaner, ha fet girar la seva intervenció al voltant de l'habitatge i l'espai públic. En aquest sentit, ha parlat del model social i d'urbanisme redistributiu que està desenvolupant Barcelona, basat en l'impuls d'una ciutat verda on es rehabilitin els barris i els habitatges. 'Anem cap a un nou paradigma de les polítiques d'habitatge a Barcelona on es potenciï la rehabilitació proactiva i energètica', ha expressat.

El fil conductor de l'exposició i les conferències que la capital catalana exposa a Buenos Aires, així com el programa acadèmic que acompanyarà aquestes accions, és 'Barcelona, arquitectures d'una ciutat', en concordança amb la mesura de govern 'Barcelona Arquitectura, Ciutat Patrimoni' que està desenvolupant l'Ajuntament per posar en valor l'arquitectura i el patrimoni de la ciutat. La participació catalana presenta un concepte de patrimoni que va més enllà de la protecció històrica i té per objectiu destacar l'indubtable valor que l'arquitectura, l'espai públic i el paisatge urbà suposen per a la societat. Així, l'Ajuntament vol donar a conèixer els seus objectius en aquest àmbit, tant des de la vessant de la preservació i el coneixement com des de la intervenció i les noves actuacions.