Results

Ministry of Agriculture and Rural Development of the Republic of Montenegro

11/27/2019 | News release | Distributed by Public on 11/27/2019 14:59

Školski program Ministarstva poljoprivrede: Nakon mlječnih proizvoda, u podjelu zdravih obroka uključeno i voće

Kroz Program voće, povrće, mlijeko i mlječni proizvodi za škole, čiju realizaciju je započelo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u cilju poboljšanja prehrambenih navika djece u Crnoj Gori, ove sedmice krenula je isporuka voća.

Nakon mlječnih proizvoda, djeca u osnovnim školama u četiri opštine - Bijelo Polje, Berane, Kolašin i Danilovgrad, kao zdravu užinu dobili su jabuke.

Isporuku jabuka realizovao je domaći proizvođač iz Plava koji se prijavio na javni poziv upućen proizvođačima i dobavljačima da učestvuju u programu. Osim jabuka, u narednom periodu dogovorena je i isporuka mandarina i šargarepe. Očekujemo da će za isporuku ostalih vrsta voća i povrća sa liste prihvatljivih proizvoda biti iskazano interesovanje u narednom periodu.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja danas su obišli OŠ 'Marko Miljanov' u Bijelom Polju, gdje su zajedno sa nastavnicima i upravom škole prisustvovali prvoj podjeli jabuka u sklopu Školskog programa.Tom prilikom, razgovarali su sa djecom o važnosti zdrave i kvalitetne ishrane. Svoj doživljaj zdrave ishrane djeca su iskazala na kreativan način kroz likovnu radionicu i recitacije.

'Posebno je zadovoljstvo bilo je vidjeti djecu koja su uživala u ukusu i mirisu domaće jabuke, koji dobar dio današnjih generacija nije osjetio. Vjerujemo da će iskustvo koje će imati kroz ovaj program biti značajno za stvaranje zdravih prehrambenih navika i dalji razvoj ovih mladih ljudi. Posebno nam je cilj da smanjimo konzumiranje hrane sa povećanim sadržajem masti, šećera i soli, a kroz to i procenat gojazne djece u Crnoj Gori', kazala je predstavnica Ministarstva poljoprivrede Amra Terzić.

Direktorica OŠ 'Marko Miljanov' Jasmina Kalić zahvalila se na prilici da škola učestvuje u ovom novom i sjajnom programu.

'Prije 20 dana počela je podjela zdrave užine našim učenicima. Uključeno je 457 učenika od prvog do petog razreda. Nastavni kadar vodi računa da kod djece razvija svijest o zdravom načinu života, ali ćemo kroz ovaj program pojačati aktivnosti na tom planu, kazala je Kalić izražavajući nadu da će se uključiti i ostale škole.

Za početak sprovođenja ovog programa, obuhvaćeno su djeca uzrasta, od prvog do petog razreda, u sedam osnosnih škola na području četiri opštine - Berane, Bijelo Polje, Kolašin i Danilovgrad. Ambicija Ministarstva je da se u narednom periodu i narednih godina napravi veći obuhvat škola, opština i djece.

Cilj je da Školski program ne bude samo podjela zdravih obroka, nego i edukacija djece, kroz brojne radionice i terenske aktivnosti, među kojima će se organizovati i posjete farmama i objektima za preradu poljoprivrednih proizvda.

Za uspješnu realizaciju Školskog programa ističemo važnost integrisanog pristupa svih resora, zbog čega su u sprovođenje programa uključena i ministarstva zdravlja i prosvjete i što je posebno važno ostvarena dobra komunikacija sa Kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori sa kojom će se realizovati zajedničke promotivne aktivnosti.

Program se trenutno realizuje u osnovnim školama 'Marko Miljanov' i 'Risto Ratković' iz Bijelog Polja, 'Vuko Jovović' iz Danilovgrada, 'Risto Manojlović' iz Kolašina, kao i 'Radomir Mitrović', 'Vukašin Radunović' i 'Vuk Karadžić' iz Berana.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja