Ministry of Defence of the Republic of Slovenia

06/16/2017 | Press release | Distributed by Public on 06/16/2017 05:37

V bližini Rige slovesnost ob začetku misije Okrepljena prednja prisotnost

16. 6. 2017

V vojaški bazi Adaži v bližini latvijske prestolnice Riga bo v ponedeljek, 19. junija, slovesnost ob začetku misije Okrepljena prednja prisotnost v Latviji, na kateri bodo postrojeni kontingenti vseh sodelujočih držav, tudi Slovenije. Dogodka se bosta udeležila načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman in namestnik generalnega direktorja Direktorata za obrambno politiko brigadir dr. Branimir Furlan.

Nato je ob spremenjenem varnostnem okolju v njegovi vzhodni soseščini na vrhu v Varšavi julija lani sprejel odločitev o napotitvi štirih večnacionalnih bataljonskih skupin v baltske države in na Poljsko. Bataljoni v okviru Okrepljene prednje prisotnosti (angl. enhanced Forward Presence - eFP) predstavljajo skupen odzivni ukrep vseh članic zavezništva, ki je izrazito odvračalnega in obrambnega značaja. Vlada Republike Slovenije je odločitev o sodelovanju sprejela 9. februarja letos.

Večnacionalne bataljonske skupine eFP so razporejene v Estoniji, Litvi, na Poljskem in v Latviji. Na slovesnosti, ki pomeni zaključek razmestitvene faze sil, bodo pripadniki in pripadnice sodelujočih vojsk med drugim pozdravili latvijska predsednik Raimonds Vejonis in obrambni minister Raimonds Bergmanis ter visoki predstavniki Nata.

Bataljonska skupina v Latviji bo delovala pod poveljstvom Kanade, ki prispeva glavnino sil. V njej bodo sodelovale Albanija, Italija, Poljska, Španija in Slovenija. V kontingentu Slovenske vojske je 47 pripadnikov, pri čemer glavnino tvori večnamenski vod za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo. Pripadniki Slovenske vojske bodo v eFP sodelovali pri izvajanju mirnodobnih aktivnosti - na vajah, usposabljanjih, pri premikih za zaščito lastnih sil in drugih mirnodobnih aktivnostih za zagotavljanje in vzdrževanje celovite in okrepljene odvračalne ter obrambne drže Nata. Rotacije kontingentov Slovenske vojske bodo šestmesečne.

Več informacij: Simon Korez, mobilni telefon 031 330 951