Universitatea Alexandru Ioan Cuza

06/19/2017 | Press release | Distributed by Public on 06/19/2017 06:30

Consulul Onorific al Italiei la Iași, vizită în premieră la UAIC

Vineri, 16 iunie 2017, Consulul Onorific al Republicii Italiene la Iași, domnul Enrico NOVELLA, a efectuat o vizită în premieră la Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza' din Iaşi şi a fost primit de Prof.univ.dr. Mihaela ONOFREI, Ordonatorul de Credite al UAIC. În cadrul discuţiilor au fost analizate modalitaţi concrete prin intermediul cărora UAIC poate furniza mai mulţi absolvenţi în domeniile economic şi juridic care, pe lângă pregătirea de specialitate, să vorbească fluent limba italiană, având în vedere interesul tot mai mare al investitorilor italieni pentru Iaşi.

Consulul a ţinut să menţioneze faptul că, în anul 2016, Italia ocupa locul 6 în topul investitorilor străini în România, cu 24 105 firme italiene înregistrate şi active în ţara noastră. Totodată, şi-a exprimat dorinţa ca UAIC să contribuie, prin intermediul Facultății de Litere, la înfiinţarea şi dezvoltarea unui Institut Cultural Italian la Iaşi. De asemenea, și-a exprimat aprecierea față de Facultatea de Litere, pentru preocuparea avută în ceea ce privește studierea limbii italiene, atât ca limbă principală, cât şi ca limbă secundară.

Ordonatorul de credite a precizat faptul că UAIC are mijloacele şi resursele necesare în vederea realizării acestor obiective, cu atât mai mult cu cât, în anul 1990, la Iaşi a fost înfiinţată prima Comunitate a Italienilor, al cărei număr de memebri a crescut considerabil.

Domnul Enrico NOVELLA a depus jurământul pentru funcţia de Consul Onorific la Iaşi în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe 14 decembrie 2016, la Ambasada Italiei la Bucureşti.

Consulii onorifici îndeplinesc atribuţii consulare care nu implică exercitarea autorităţii de stat, dar au ca atribuţii principale stimularea mediului de afaceri prin susţinerea iniţiativelor de interes comun.