Government of Romania

09/14/2022 | Press release | Distributed by Public on 09/14/2022 07:28

Briefing de presă la finalul ședinței de guvern din 14 septembrie

Briefing de presă la finalul ședinței de guvern susținut de ministrul educației, Sorin-Mihai Cîmpeanu, ministrul energiei, Virgil-Daniel Popescu, ambasadorul Luca Niculescu, secretar de stat în MAE, coordonatorul național al procesului de aderare a României la OCDE și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru

[Check against delivery]

Dan Cărbunaru: Bună ziua! Bine v-am regăsit la briefingul de presă al Guvernului României și pentru că domnul ministru al energiei este deja nerăbdător să vă ofere o serie întreagă de elemente legate de stadiul discuțiilor la nivel european, dar și la nivel național, privind măsurile necesare pentru a proteja atât cetățenii, cât și economia de economia, de efectele creșterii prețurilor la energie electrică, la gaze naturale, îi și dau cuvântul domnului ministru. Vă rog!
Virgil Popescu: Mulțumesc! Da, înainte de a vă spune câteva cuvinte despre Consiliul de Miniștri de la Bruxelles, aș vrea să vă spun că astăzi am ajuns la un nivel de peste 79% al stocului de gaze în depozite și estimăm că până la sfârșitul săptămânii acesteia vom depășit pragul de 80%, prag minim aprobat prin noul Regulament al Comisiei Europene, așa că România, cum v-am mai spus, ținând cont și de profilul de producție și de consum, se află pe un grafic și pe un trend accelerat de creștere și pregătire pentru programul de iarnă. După cum știți, vineri a avut loc Consiliul extraordinar pe energie la Bruxelles; am prezentat, în baza mandatului primit, propunerile României, de asemenea, am prezentat principalele puncte ale OUG 119, pe care Guvernul a aprobat-o și a intrat în vigoare la începutul lunii septembrie. M-am bucurat să văd că, printre propunerile României, se regăsesc în declarațiile Comisiei Europene, și anume, vorbim de decuplarea prețului gazului față de energia electrică, se vorbește în continuare de o plafonare a prețului gazului natural și, când vorbim de preț de gaz natural, vorbim atât de gazul natural din resursă non-rusă și din resursă rusă, vorbim de acele plafoane de limitare a profiturilor producătorilor și a traderilor și furnizorilor care fac trader și acest lucru se regăsește în propunerea Comisiei Europene, vorbim de o contribuție la un fond pentru a susține facturile oamenilor și ale companiilor pentru a putea trece peste această perioadă de creșteri abrupte ale prețurilor. Am propus inclusiv niște plafoane pentru piața zilei următoare, în așa fel încât să limităm creșterile la energie electrică pe piețele spot; acest lucru este în continuare în analiză. De asemenea, reducerea de consum pe care Comisia Europeană a făcut-o, reducerea de consum general a propus-o, ați văzut că se regăsește inclusiv în principiile ordonanței, o reducere cu 15%. Propunerea Comisiei, de o reducere suplimentară pe orele de vârf de preț maximal, evident este luată în calcul şi în analiză. Ce ar trebui să ştiţi? Că în urma Consiliului pe energie, preşedinţia cehă a sintetizat practic toate propunerile statelor membre, sub forma unor concluzii, le-a înaintat Comisiei Europene. Am văzut astăzi declarația din Parlamentul European, discursul din Parlamentul European al doamnei Von der Leyen, a domnului președinte și foarte multe lucruri se regăsesc deja în acel discurs și probabil că va urma propunerea Comisiei. În perioada imediat următoare vor fi reuniuni la nivelul COREPER, la nivelul ambasadorilor și adjuncților de ambasadă, evident în coordonare cu statele membre, pentru a agreea un text comun al tuturor statelor comune, iar probabil în data de 30 septembrie va fi un nou Consiliu extraordinar pe energie pentru a proba finalul de regulament, în așa fel încât să intre cât mai repede în vigoare.
Între timp, la nivel intern, ați văzut și declarația domnului prim-ministru - fiecare minister trebuie să își facă în două săptămâni o analiză internă cu privire la propunerile de reducere a consumului de energie electrică și să fie prezentat Guvernului. Pe scurt, acestea au fost principalele lucruri pe care am vrut să le comunic astăzi de aici. Mulțumesc!
Dan Cărbunaru: Mulțumesc, domnule ministru! Vă rog, dacă aveți întrebări pentru domnul ministru al Energiei.
Reporter: Bună ziua! Domnule ministru, vă rugăm să ne explicați punctual care sunt motivele pentru care România s-a opus plafonării prețului gazului rusesc, doar la gazul rusesc, și susțineți plafonarea pentru toate gazele importate în UE? Aceasta ar fi o întrebare.
Virgil Popescu: Puneți-o și pe a doua, atunci!
Reporter: A doua întrebare este legată de motivele creșterii prețului la motorină, dacă ați putea să ne spuneți de ce crește atât de mult prețul la motorină. E aproape să ajungă la nivelul de la 1 iulie, când a fost introdusă reducerea cu 50 de bani. Și să ne spuneți - a treia întrebare - ce se întâmplă până la 30 septembrie? Va continua schema de compensare cu 50 de bani? Adică să stea oamenii până pe 30 septembrie...?
Virgil Popescu: Haideți să le luăm pe rând! România nu s-a opus plafonării prețului gazului rusesc. România a propus o plafonare mai largă, inclusiv a prețului gazului rusesc pe piața europeană. Deci...
Reporter: De ce?
Virgil Popescu: Pentru că, a putea decupla foarte bine prețul gazului de prețul energiei electrice, e clar că trebuie să avem un plafon... un preț mult mai mic al gazului. Ori, dacă plafonăm doar o parte din piață și cealaltă piață este lăsată liberă, există riscul, la un moment dat, ca cererea evident să fie mai mare decât oferta și să crească prețul celălalt. Dar prețul din celelalte surse.
Reporter: La ce vă referiți "la prețul celălalt"? Ce surse?
Virgil Popescu: Prețul celorlalte surse de gaze - gazul olandez, gazul românesc, gazul din Azerbaidjan, LNG-ul. Și propunerea a venit - și credeți-mă că va fi luată în calcul - a venit în un fel așa... mai multe state au propus acest lucru, iar Grecia a venit cu o propunere foarte interesantă, de a scoate din indexul bursier al Bursei olandeze de gaz partea de LNG. Pentru că, în momentul de față, prețul LNG-ului este artificial crescut în sus tot de prețul gazului natural. Deci, se va lucra la un sistem în așa fel încât să protejăm întreaga piață europeană a gazului natural, să o reformă, întreaga piață a gazului natural. Dacă am lua doar dintr-o singură sursă, atunci s-ar putea să fie debalansată și celelalte surse să crească prețul.
Reporter: Dar nu ar avea de suferit până la urmă mai mult europenii în urma acestei măsuri? Ideea era să fie pedepsită Rusia...
Virgil Popescu: Nu, nu, stați așa un pic. Prețul gazului natural la 200 de euro față de... să vă dau un exemplu, de 20 de euro, care era un preț mare, vi se pare preț de piață? Este un preț foarte mare, crescut și ținut artificial de speculațiile gazului rusesc. Deci, prețul de 200 de euro, care e acum 198, de 300, care a fost, este extraordinar de mare față de un preț real de 20 de euro, care și atunci era mare. Gândiți-vă că în perioada de pandemie aveam prețuri de 7 euro, pe megawatt, deci vorbim de prețuri foarte mari, de prețuri speculative. Deci despre aceasta vorbim. Și vrem să reducem aceste prețuri speculative. Deci nu vorbim de o opțiune a României să nu fim de acord, am vrut o chestie mai largă. Evident că se va ajunge la un consens. A doua întrebare?
Reporter: Legată de prețul, creșterea prețului la motorină, da.
Virgil Popescu: Asta a fost a treia, parcă.
Reporter: Nu, a doua. A treia este cu schema...
Virgil Popescu: Motorina... După cum știți, motorina a avut cotații... România este importatoare de motorină. Am văzut o creștere și astăzi și ieri, de la 8 lei și 33 de bani la 8 lei și 44 de bani, deci o creștere de 11 bani. Cotația motorinei în urmă cu zece zile, din ce am verificat, am apucat să verific în această dimineață, a crescut ușor odată și cu paritatea leu-dolar, nu leu-euro, pentru că acciza se plătește la dolar și, în general, când vorbim de accize - și de asta trebuie să ne uităm la dolar, nu la euro... a crescut, e adevărat, și euro, și-a revenit, dar nu estimez o creștere foarte mare a prețului la motorină. Am mai discutat în piață și e posibil să așteptăm, să vină o nouă corecție în jos a prețului motorinei. Deci prețul petrolului este una, și ați văzut, acolo se reflectă direct în prețul benzinei, care a tot scăzut, iar cotația motorinei este influențată de cotația internațională a motorinei, nu a petrolului, pentru că suntem importatori și de motorină. Referitor la ce se va întâmpla de la 1 octombrie, cred că trebuie să mai așteptăm un pic. O să avem discuții probabil la nivelul coaliției de guvernare, în interiorul Guvernului, și vom anunța o decizie.
Reporter: Până la 1 octombrie credeți că va ajunge prețul motorinei din nou la nivelul de la 1 iulie, când au scăzut? Există pericolul să treacă iar de 9 lei?
Virgil Popescu: Eu nu cred că se va întâmpla acest lucru. V-am spus că va urma, așa cred eu, din piață, urmând cotațiile și văzând, că va urma și o corecție în jos. Adică nu cred, cred că pe acolo va fi, pe unde este acum va fi, se va menține.
Reporter: Și legat de a treia întrebare, schema de compensare cu 50 de bani rămâne sau nu?
Virgil Popescu: V-am explicat, v-am spus mai devreme, cum am spus mai devreme, trebuie o discuție în interiorul coaliției, o discuție în interiorul Guvernului și apoi putem anunța.
Reporter: Da, mai sunt câteva zile, de asta voiam să știu cât, ce să facă românii.
Virgil Popescu: Așteptați să aibă loc discuția.
Reporter: Ok, mulțumesc.
Reporter: Bună ziua! Știm că atât Comisia, cât și autoritățile române tot îndeamnă la economie și inclusiv acea scădere a pragului de consum a fost făcută, spuneați dumneavoastră, pentru a încuraja economia cu 15 %. Pe de altă parte, acel prag de 255 de kilowați-oră ține seama de consumul pe 2021. Așadar, eforturile oamenilor de acum de a face economie, cum se vor vedea ele în facturile curente?
Virgil Popescu: Vorbim de anul 2021 ca să existe o referință de consum. Sigur că pot să existe și clienți noi care nu au o referință de consum a anului 2021 și atunci se ia, evident, consumul curent și în primii 255 de kilowați din plafonul de 300 vor fi plătiți la consumul curent dacă nu avem referință de anul trecut.
Reporter: Așadar, eforturile de economisire sunt doar parțial văzute în factură.
Virgil Popescu: Acum, nu putem să... Ne gândim, și l-ați văzut și pe premier spunând, ne gândim și la o modalitate de a-i bonifica pe cei care doresc să facă să facă acest lucru. Și vrem să venim nu numai cu "trebuie să plătească mai mult dacă consumă mai mult", și dacă cumva economisesc, să câștige ceva. Și ne gândim să îmbinăm aceste două lucruri. Nu mă întrebați cum va fi, pentru că gândim acest mecanism...
Reporter: Asta voiam să vă întreb, dacă este sub formă de vouchere, este sub formă de...
Virgil Popescu: Gândim acest mecanism cum ar trebui să fie, în așa fel încât să fie și stimulativ, pentru că ne dorim efectiv ca oamenii să rămână cu mai mulți bani în buzunar.
Reporter: Pentru că au fost neclarități în privința acelui rest, între 255 și 300 kilowați-oră, lumea nu a înțeles sau foarte multă lume nu a înțeles în primă fază ce se întâmplă dacă depășești pragul dar te menții în acea limită de 300 kilowați-oră, iată că și în Parlament se încearcă clarificarea acestei situații și v-aș întreba, apropo de ce se întâmplă zilele acestea, dacă susțineți amendamentele PSD referitoare la ordonanța cu energia, recent adoptată. Mă refer la cea de la 1 septembrie, prin care social-democrații propun Comisiei ajutoare pentru mai multe categorii, iar aceste categorii sunt industria farma, biserici, companii de utilități, transport în comun și bolnavii cu aparate medicale.
Virgil Popescu: Mi-aș dori foarte multe industrii să fie să fie prinse în această ordonanță, așa cum a fost și înainte, și Ministerul Energiei să știți că nu se va opune niciodată de a proteja mai mult o plajă mai largă de industrii și o plajă mai largă, de exemplu, de populație. Trebuie să discutăm și cu Ministerul Economiei, și cu Ministerul de Finanțe, pentru că nu noi suntem cei care spunem ce industrii trebuie să intre. Ordonanța a fost creată exact pe ce s-a hotărât în coaliția de guvernare. Așa a fost...
Reporter: Și au fost categorii uitate atunci sau au rămas în afara discuției?
Virgil Popescu: Așa a fost creată, pe ce s-a hotărât în coaliția de guvernare. Restul...
Reporter: Dar au fost discuții despre bolnavii cu aparate medicale, despre astfel de cazuri?
Virgil Popescu: Bolnavii cu aparate medicale... l-am văzut și astăzi pe domnul prim-ministru, în ședința de guvern a solicitat exact la cei care sunt în drept să ne spună câți bolnavi sunt, unde sunt, care au aparate medicale, pentru că e normal să fie înregistrați pentru că, normal, trebuie ajutați; e logic, trebuie ajutați, și trebuie ajutați punctual. Ei pot fi ajutați prin această ordonanță sau, punctual, prin vouchere direct țintite către persoanele respective.
Reporter: Și o ultimă întrebare, clarificare, apropo de acest prag de 255; pentru cineva care are o casă și care are de exemplu un hidrofor, pentru că sunt astfel de situații, foarte multe, inclusiv în jurul Bucureștiului, revenind, acelei persoane, acelei familii îi va veni foarte greu să se încadreze în pragul de 255 de KWh.
Virgil Popescu: Îi recomand să își caute un furnizor acolo unde prețul este sub 80 de bani. Să nu mai dau eu public aici, pe net își poate face direct mutarea la un furnizor care are prețul sub 80 de bani și le recomand tuturor care nu se încadrează în plafoanele de consum, și chiar dacă se încadrează în plafoanele de consum să își caute un furnizor cu prețul cel mai bun.
Reporter: Și atunci, cu această propunere, recomandarea pe care o faceți dumneavoastră, se ajunge la 90% acoperirea populației, 90% din populație ar intra sub acest prag de 255 KW?
Virgil Popescu: Deci 80... Eu am spus așa, dacă nu mă înșel: sunt 7,2 milioane de gospodării care sunt până în 155 de KW, parcă așa... nu mă înșel, 4.100.000 până în 50 sau în jur de 54 și încă 3 milioane până în 155 de KW, dintr-un total de 8.200.000. Și mai sunt până în 255 de KW diferența de vreo 11%. Deci, în total, în plaja aceasta de 300 KW este cam 90% din populație. Din 90% din populație, primii 255 de KW se plătesc cu 80 de bani, diferența în 255 și 300, dacă te încadrezi până în 300, este prețul din contract. Și ca să mă fac încă o dată înțeles, dacă consumă 295 de KW, primii 255 sunt 80 de bani, următori 40 de KW sunt la prețul contractual. Dacă consumă 320 de KW, toți cei 320 de KW sunt la prețul din contract. Dar dacă cel care consumă peste plafon, peste 320, își găsește un furnizor care are prețul chiar sub plafon, plătește la prețul de contract care este sub plafon. Și există acel furnizor.
Reporter: Mulțumesc!
Reporter: Bună ziua! O întrebare referitoare la economisirea din instituțiile publice. Premierul a îndemnat ca instituțiile publice să fie un exemplu și v-a cerut să veniți cu un plan. Care ar putea fi măsurile concrete pe care să le ia atât ministerele, cât și restul?
Virgil Popescu: Deci, premierul... Cred că toți am auzit, premierul a cerut fiecărui minister să-și prezinte propriul plan, pentru că nu un minister știe particularitățile altui minister, ci fiecare minister, și apoi le vom integra. Noi ne vom face planul pentru Ministerul Energiei. Eu am dat tot timpul exemplu, un exemplu simplu: să ne uităm unde este consumul de energie, consumul de energie cel mai vizibil este iluminatul, evident... Este loc suficient în România, nu numai în instituțiile publice, să schimbăm becurile cu becuri sau corpurile iluminat... cu corpuri de iluminat eficient. Acesta e primul lucru pe care ar trebui să îl facem, nu să stingem lumina să stăm în beznă; să schimbăm corpurile de iluminat. Sunt corpuri de iluminat de eficiență mare care reduc chiar cu peste 50% consumul. Acesta e primul lucru care trebuie făcut. Dar fiecare minister trebuie să își facă propriul plan. Știu și ce instituții au subordonate și așa mai departe. Asta am recomandat-o. Pentru persoanele fizice, acasă, am recomandat, și evident aici trebuie să venim în sprijinul lor, schimbarea electrocasnicelor cu electrocasnice eficiente care au clasă de energie A+, A++, care să fie cu A în față. Evident, și acolo oamenii trebuie ajutați, pentru că nu e ușor să îți schimbi... Trebuie să ai banii ca să schimbi. Apoi, la consumul de gaze, pentru cei care au centrală individuală... Eu, personal, mi-am schimbat înainte de iarna trecută și fac economie cu aproape 30% la consumul de gaz schimbând doar centrala într-una eficientă, nouă, cu recuperarea căldurii. Deci avem cu recuperarea condensului, avem posibilitățile acestea. Și să știți că centrala aceea nu era cu mult mai scumpă decât centrala de acum nouă ani, pe care o aveam şi pe care am cumpărat-o atunci. Deci sunt modalitaţi pe care le vom face. La nivelul ministerului, lucrăm cu Asociația Producătorilor de Energie și a celor de gaze naturale și vrem să facem chiar să promovăm un clip ca să învățăm oamenii pe toate televiziunile, să înțeleagă ce înseamnă eficiența energetică, ce înseamnă reducerea costurilor.
Reporter: Chiar și așa, totuși, sunt niște costuri suplimentare. În așteptarea unei ierni în care facturile vor fi din ce în ce mai mari, vedem că și inflația e foarte mare, deci pentru a face economie ne recomandați să facem investiții?
Virgil Popescu: Pentru a face economie, primul lucru la energie electrică am recomandat schimbarea becurilor. Și am mai spus, în paralel, ar trebui ca Guvernul prin fondul de mediu - există bani acolo, să vină și să ajute populația ca să poată să își facă aceste mini investiții de care vorbim. Mulțumesc!
Reporter: În ceea ce privește prețul la motorină - știm că importăm destul de mult din Rusia...
Virgil Popescu: Jumătate..
Reporter: ...cum vom reglementa această situație odată ce importurile din Rusia...
Virgil Popescu: Importurile din Rusia sunt reglementate până în data de 5 februarie. Din discuțiile pe care le-am avut cu toți jucătorii din piață, toți au început să se orienteze. Și găsesc, au găsit soluții alternative. E normal șă fie așa.
Reporter: De unde?
Virgil Popescu: Există alte surse de... Există cu totul și cu totul alte surse de import. Știți că Grecia, de exemplu, este un exportator de motorină? Grecia este o sursă de motorină. Orientul Mijlociu. Evident, există alte surse, nu e Rusia singura sursă de diesel sau de petrol din lume.
Reporter: Dar asta nu va însemna că, totuși, prețul la motorină va continua să crească?
Virgil Popescu: Prețul la motorină este pe cotație internațională. La cotațiile internaționale se leagă toate țările.
Reporter: Vă mulțumesc.
Reporter: Bună ziua! Sunt cazuri unde unii consumatori casnici care au un consum mediul lunar de peste 300 de kW, nu au primit factura aferentă lunii iulie. În schimb, au primit două facturi, fie la final de august, fie la început de septembrie. Asta presupune un efort financiar mai mare. Furnizorii au invocat următorul motiv, și anume, că nu reușesc să țină pasul în facturare cu modificările legislative. V-aș întreba pe dumneavoastră ce le transmiteți românilor cărora bâlbâiala statului pe măsurile de energie le-au adus două facturi deodată care însumează peste 2.000 de lei.
Virgil Popescu: Mi-ați explicat. Mi-ați explicat, va contraziceți dumneavoastă. Mi-ați explicat - factura iunie-iulie, ce modificări legislative au fost în iunie, în iulie, în august? Vorbim de modificări legislative pe septembrie. Deci, eu cred că oamenii ar trebui să se adreseze o dată furnizorilor, apoi, avem o autoritate a statului român care trebuie să supravegheze piață și să facă control și aceea se numește Autoritatea de Reglementare. Acolo trebuie să se adreseze. Sigur, pot exista cazuri punctuale - să nu primească factura, să primească două facturi în același timp, dar nu sunt normale aceste lucruri și în perioada pe care mi-ați spus-o dumneavoastră nu a fost nicio...vorbim de vreo bâlbâială a statului: nu a fost nicio modificare legislativă.
Reporter: Și considerați că furnizorii...acest motiv invocat de furnizori nu este unul plauzibil?
Virgil Popescu: Da. Păi nu se susține, din moment ce legislația nu s-a modificat în perioada de primăvară și vară și s-a modificat începând cu 1 septembrie, și factura pe 1 septembrie vine după data de 15 octombrie. Deci, nu vorbim în septembrie - vin facturi pentru august care sunt pe același sistem de facturare care au fost si în aprilie.
Reporter: Bună ziua! Pentru că una dintre propunerile Comisiei Europene este să reducem consumul de energie la orele de vârf, aș vrea să vă întreb cum am putea să facem asta în România și cum s-ar putea măsura, având în vedere că nu există acele contoare inteligente.
Virgil Popescu: Orele de vârf, am repetat, sunt orele de vârf de preț maximal. Acestea le găsiți și o sa le vedeți prețul maximal pe piața-spot a zilei următoare. Și se văd acolo când prețurile sunt cele mai mari de vânzare a energiei. În perioadele acelea de timp trebuie să găsim o soluție și ne vom consulta inclusiv pe perioada aceasta de discuție a propunerii Comisiei Europene, cu toate statele membre. Pentru că soluțiile sunt, ele trebuie găsite și trebuie găsite împreună și vom veni și vom spune exact cum credem noi că ar fi mai bine în acea perioadă de vârf. Puteți să vedeți pe piața-spot și ele pot să difere de la o zi la alta. Cert este că cel mai ieftin curent este curentul pe timpul nopții, pentru că nu este consum.
Reporter: Deci, cu alte cuvinte ne recomandați, de exemplu, să ne încărcăm telefonul pe timp de noapte sau...
Virgil Popescu: Oricum vă încărcați telefonul, ca și mine, în timp ce dormim, adică oricum ăsta nu cred că e un consum.
Reporter: Și ce alte măsuri am putea lua, de exemplu? Dacă asta ar fi una dintre ele.
Virgil Popescu: Nu, asta nu e o măsură, că asta o facem și acum. Asta nu e o măsură nouă.
Reporter: Eu nu o fac, de exemplu.
Virgil Popescu: Eu o fac de când mă știu, de când am telefon. Încarc telefonul noaptea, pentru că nu am nevoie de el și să îl am a doua zi dimineață încărcat. În rest, lăsați-ne să vedem exact orele de vârf! Să o luăm pe perioadă estimată de timp, să vedem dacă se mențin acele ore de vârf și în funcție de lucrul acesta venim și cu niște propuneri că trebuie să ajutăm oamenii, să venim în întâmpinarea lor, să îi sfătuim ce pot să facă.
Reporter: Deci, până la urmă nu ştim care sunt orele de vârf...
Virgil Popescu: Ba da, ştim, dar orele de vârf trebuie să vedem dacă au diferit de la lună la lună, pentru că pot fi diferite. Vara, de exemplu, aerul condiționat îți dă niște ore de vârf, iarna poate că nu e același lucru. Deci, tocmai de aceea noi venim pe perioada de iarnă, și vorbim de 1 noiembrie - 31 martie, și, dacă nu mă înșel, cred că propunerea vizează perioada 1 decembrie - 31 martie.
Reporter: Aș vrea să vă mai întreb care sunt consumatori întreruptibili, de exemplu, așa cum apar în...
Virgil Popescu: Consumatorii întreruptibili îi definește și îi gestionează Transelectrica, dispecerul energetic național, nu ministerul.
Reporter: Care e în subordinea Secretariatului General al Guvernului...
Virgil Popescu: Nu, că n-are importanță. Dispecerul energetic național, pentru că normal el știe când se întâmplă ceva în producție, când e nevoie, dacă e nevoie, să poată să întrerupă un consumator. Nu s-a întâmplat până acum să avem soluția aceasta, să se aplice această soluție de ultimă instanță de a decupla un consumator. Și nici nu vrem să se întâmple.
Reporter: Dar ea se întâmplă doar pentru marii consumatori, înțelegem.
Virgil Popescu: Pentru consumatorii întreruptibili.
Reporter: Da. Și voiam să vă mai întreb, de exemplu, ce măsuri veți lua în ministerul pe care îl conduceți ca să reduceți consumul de energie?
Virgil Popescu: O să facem, primul lucru, analiza corpurilor de iluminat. Noi ne-am mutat de un an și ceva. Dacă mă uit, așa, pe etajul 4, unde sunt, sunt becuri cu leduri. O să ne uităm, o să facem o analiză acum, o să cer, administratorii clădirilor să facă o analiză exactă a corpurilor de iluminat, a consumatorilor. Evident că de la asta plecăm și să vedem exact cum putem să optimizăm aceste costuri. Dar noi suntem un minister mic, noi nu suntem un minister foarte mare, sunt ministere foarte mari, acolo cred că se poate vedea. Mi se pare că cineva, ori dvs. ori cineva din presă, ne-a și solicitat costurile cu facturile și le-am văzut și eu și sunt relativ mici costurile cu factura la energie electrică a noastră, a ministerului. Este un minister consumator.
Reporter: Şi ultima întrebare, dacă-mi permiteți, ar fi legată de ce măsuri ați aplicat dumneavoastră deja acasă.
Virgil Popescu: Mi-am schimbat becurile cu led, asta am făcut, am spus-o...
Reporter: E singura măsură?
Virgil Popescu: Am spus-o pentru prima dată. Şi centrala, mi-am schimbat centrala.
Reporter: V-aţi schimbat centrala, v-aţi schimbat facturile curente?
Virgil Popescu: Adică mi-am luat becuri cu led, nu mi-am schimbat, mi-am luat. Nu aveam becuri cu led până în vara aceasta și mi-am schimbat...
Reporter: Şi cu cât a scăzut consumul după cele două, trei becuri?
Virgil Popescu: Bine, mai am și panouri fotovoltaice... Dacă cineva poate să-și monteze panouri fotovoltaice, îi recomand cu căldură să facă acest lucru. Va vedea o scădere uluitoare, cel puțin pe perioada când este lumină și pe perioada de primăvară-toamnă o scădere uluitoare a prețului la facturi.
Reporter: Cu cât vi s-a redus factura la energie după ce ați pus în aplicare aceste măsuri?
Virgil Popescu: V-am spus, factura mea la energie electrică la nivelul locuinței de aici, de unde stau, în București, 120 de lei, că a fost pe 150, pe 140, cu 80 de bani, pe 140 - 150 de kilowați. Şi am schimbat becurile cu led. Nu cred că aici sunt un exemplu, vin seara, plec dimineața și stau singur, când mai îmi vine familia, suntem mai mulți.
Reporter: Şi o singură precizare, cât ați plătit pentru panourile fotovoltaice, pentru întregul sistem?
Virgil Popescu: Au fost luate acum trei ani și jumătate, chiar patru ani, deci de foarte mult timp am panourile fotovoltaice și, dacă nu mă înșel, a fost un preț undeva de 700-800 de euro pe kilowat, cam așa.
Reporter: Mulțumesc.
Dan Cărbunaru: Mulțumesc foarte mult, domnule ministru, pentru prezență, pentru precizări și răspunsurile la întrebări. Îl rog acum pe domnul ministru al educației, domnul Sorin Cîmpeanu, o prezență constantă la briefingurile de presă, pentru că sunt foarte multe inițiative pe care ministerul pe care îl conduce le are pentru a îmbunătăți condițiile în care învață elevii și studenții din România. Vă rog, domnule ministru../.../