Results

Banca Transilvania SA

09/10/2021 | News release | Distributed by Public on 09/10/2021 07:05

#BlogulBT: Cum sa-ti tii banii in siguranta. Bye-Bye phishing

10 septembrie 2021 | Timp de citire: 4 minute

Cum sa-ti tii banii in siguranta. Bye-Bye phishing

Hai sa povestim un pic despre cum poti sa-ti protejezi contul si banii si sa nu cazi in capcane online. Exista persoane care iti pot cere informatii confidentiale pe social media, prin SMS, pe e-mail sau telefonic, pretinzand chiar ca sunt angajati BT sau ai unei institutii de stat. E bine sa stii sa recunosti aceste tentative de frauda, numite phishing.

Nu spune nimanui datele cardurilor tale

Nu transmite niciodata pe telefon sau pe e-mail datele cardului tau - numar card, CVV, PIN sau data expirarii. Acestea iti sunt necesare doar tie, atunci cand platesti online sau daca retragi bani de la ATM.

Daca cineva doreste sa iti trimita bani, nu va avea niciodata nevoie de aceste date. In acest caz, poti sa-i oferi doar IBAN-ul sau numarul tau de cont, nicidecum datele cardului.

Nu descarca aplicatii care nu sunt ale Bancii Transilvania si in care ti se cer datele confidentiale ale cardurilor.

Aplicatiile BT sunt BT Pay, NeoBT si BT24 - le gasesti in App Store sau Google Play si sunt detinute de BT.


Nu autoriza sau confirma tranzactii pe care nu le-ai initiat tu

Nu exista niciun motiv sa ti se ceara sa autorizezi anumite actiuni daca nu ai solicitat tu asta. De asemenea daca primesti un cod de confirmare pe telefon sau e-mail fara sa stii de ce, te rugam sa ne suni de urgenta la numarul *8028. Este important sa citesti cu atentie aceste mesaje. De obicei le primesti in interes legitim atunci cand doresti sa adaugi cardurile in BT Pay sau sa schimbi setarile lor sau cand trebuie sa confirmi platile pe internet cu cardul BT.

Fii atent la link-uri

Nu oferi date ale cardurilor tale pe diferite pagini de internet pe care le-ai primit de la necunoscuti pe Whats App sau social media sau care nu par sigure. In general, procesatorii de plati afiseaza simbolurile Verified by Visa sau Mastercard Secure pe pagina lor, iar o alta cheie este ca aceste site-uri sigure incep cu https://

Daca postezi anunturi de vanzare pe diferite pagini, nimeni nu ar trebui sa-ti ceara datele cardului pentru a-ti face o plata.

De asemenea nu te loga in BT24 sau NeoBT de pe alte linkuri decat cele de pe site-ul BT.

Voice phishing sau fraude la telefon

Nu accepta niciodata sa oferi la telefon date de logare in conturile de internet si mobile banking sau date ale cardurilor tale. Angajatii BT, politia sau alte autoritati nu ti le vor solicita niciodata. De asemenea nu permite unor necunoscuti sa aiba acces pe computerul sau telefonul tau.

Actualiza-ti aplicatiile si sistemul de operare

Asigura-te ca sistemul tau de operare de pe telefon este mereu actualizat si ai ultima versiune a tuturor aplicatiilor.

Nu-ti lasa telefonul sau computerul nesupravegheat si deblocat

Este foarte important sa iti securizezi telefonul printr-o metoda de deblocare - amprenta, FaceID sau sablon, la fel si computerul. Sunt suficiente cateva secunde de neatentie ca cineva sa poata instala diferite aplicatii care copiaza date. Deci mai bine o extra bariera de securitate decat sa fii nelinistit.

Foloseste un program antivirus

Pe computer sau pe telefon, tine la distanta paginile de internet si virusii care pot 'fura' date.

Impreuna putem opri orice tentativa de furt.

Hai sa spunem bye-bye piratilor digitali.

Ti-a placut acest articol?

De ce nu ti-a placut acest articol?
TRIMITE
Iti multumim pentru feedback! Doresti un raspuns rapid din partea noastra?
Suna un reprezentant BT la 0264 308028 sau *8028