Government of the Republic of Montenegro

09/09/2019 | News release | Distributed by Public on 09/09/2019 06:03

Premijer Marković primio američkog izaslanika Palmera: Ohrabrujuća je odluka Vlade SAD da se ponovo fokusira na ZB

Datum objave
09.09.2019 13:55 | Autor SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Štampaj stranicu

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković primio je danas zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove i specijalnog izaslanika State Departmenta za Zapadni Balkan Metjua Palmera.

Čestitajući američkom izaslaniku na novoj dužnosti premijer Marković je pozdravio odluku o imenovanju uz ocjenu da ona predstavlja realnu mogućnost ubrzanja realizacije naših strateških ciljeva i doprinos stabilnosti cijelog regiona. 'Posebno nas raduje da ste na toj dužnosti Vi kao odličan poznavalac Balkana' - rekao je predsjednik Vlade.

Specijalni izaslanik Palmer rekao je da Sjedinjene Američke Države njegovim imenovanjem poručuju da su ponovo fokusirane na ovaj region.

U razgovoru je konstatovano da je proces evropske i evroatlantske integracije regiona Zapadnog Balkana u interesu i ovog regiona i Evrope u cjelini te da politiku proširenja EU treba posmatrati kao evropsku stratešku politiku. 'To znači da proces proširenja mora biti živ. To je interes i EU i država našeg regiona' - rekao je premijer.

Govoreći o Crnoj Gori američki izaslanik je ocijenio da je naša zemlja lider i najuspješnija multietnička država u regionu te da nije slučajno to što je Crna Gora prva država koju posjećuje nakon preuzimanja dužnosti.

Premijer Marković je informisao sagovornika o rezultatima i strateškim planovima na političkom planu uz konstataciju da Vladina uspješna ekonomska politika daje odlične razvojne rezultate. U procesu evropske integracije poseban akcenat je na rezultatima u oblasti vladavine prava i jačanja slobode medija - rekao je premijer.

Na interesovanje američkog diplomate predsjednik Marković je rekao da je Vlada posvećena uspjehu dijaloga o izborima kao i dogovoru o mehanizmu njihovog sprovođenja i priznanja od strane svih aktera.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE